Öyküleme anlatım ne demek ?

Ilay

Global Mod
Global Mod
Öyküleme Anlatım: Hikaye Anlatmanın Derinliklerine Yolculuk

Evet, arkadaşlar, bugün hayatın en eğlenceli ama aynı zamanda bir o kadar da karmaşık olan yönlerinden birine değineceğiz: Öyküleme anlatım. Hepimiz biliyoruz ki bir anlatım tarzını anlamak, çoğu zaman, onu en önce dondurup dilinize almayı gerektirir. Ama merak etmeyin, öyküleme anlatım hiç de öyle kuru kuru bir şey değil. O, tıpkı o sıcak, kahve kokulu, pencereden hafifçe esen yaz akşamı rüzgarı gibi… Sizi içine çeken, fark ettirmeden kaybolmanıza neden olan bir şey!

Öyküleme Anlatım Nedir?

Öyküleme anlatım, aslında her gün yaşadığımız, konuşmalarımızda, yazılarımızda sıkça kullandığımız bir anlatım biçimidir. Bir olayı, durumu, düşünceyi, karakteri anlatırken, yalnızca bilgiyi vermekle kalmazsınız; o bilgiyi adeta bir filme dönüştürüp, izleyicinin gözünde canlandırırsınız. Yani, anlatıcı, bir olayın veya durumun içini deşerken sadece ne oldu sorusunun cevabını değil, nasıl oldu ve neden oldu sorularına da cevaben bir yolculuğa çıkar.

Mesela bir kadının sabah işe gitmek için hazırlanması ve yolda karşılaştığı zorlukları düşünün. Bu öyküleme tarzıyla anlatıldığında, yolda yaşadığı duygu değişimleri, karşılaştığı manzaralar ve kim bilir belki de o birkaç dakika önceki kararları hakkında bir iç monolog ile anlatılabilir. Erkekler de bu tarzda anlatımı sevmez mi? Tabi ki! Ama onların hikayesi çoğu zaman çözüm odaklı olur: “Kaza yaptı, ama yola devam etti!” Peki ya kadınlar? Onlar çözümden önce şu anki duygumu hissediyor muyum? diye sorgulamayı tercih eder.

Bu fark, öyküleme anlatım tarzını kullanırken ve çeşitli karakterleri anlatırken çok belirginleşir.

Öyküleme ve Karakter Derinliği

Öyküleme anlatım sadece olayları anlatmakla kalmaz, aynı zamanda karakterin ruh halini, motivasyonlarını ve arka planda gizli kalmış duygularını da gün yüzüne çıkarır. Kadınların çoğu kez bir ilişkinin duygusal yanlarını düşünürken, erkekler işin daha çok mantıklı yönlerine odaklanır. Öyküleme de bu farklı bakış açılarını işin içine katarken zenginleşir.

Bir hikayede erkek karakter, işiyle ilgili bir problemle boğuşurken kadın karakter de aynı anda onun yanında değil, kendini sürekli onun duygu dünyasında kaybolmuş bir şekilde bulabilir. Bu tür bir öyküleme anlatımı, farklı bakış açılarını bir araya getirebilir. Bazen de bir iş arkadaşının sabah giydiği kıyafetlerle, yaşam tarzını eleştiren küçük bir anekdot üzerinden anlatılan bir karakter çözümü de mümkündür.

Öyküleme anlatımının gücü burada devreye giriyor. Çünkü anlatıcının bakış açısı, o karakterin iç dünyasında neler olup bittiğini çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Kadın ya da erkek fark etmez, her birey kendine has bir öyküye sahiptir ve bu öyküler anlatılmaya değer.

Mizah ve Öyküleme: Karakterler Arasındaki İnce Farklar

Daha önce bahsettiğimiz gibi, her anlatıcı bir bakıma çözüm odaklı veya ilişki odaklı olabilir. Ancak işin içine mizah katıldığında bu bakış açıları arasında bambaşka bir dinamizm ortaya çıkar. Öyküleme anlatımda mizah, olayları sadece daha eğlenceli hale getirmekle kalmaz; bazen anlatıcı, olayların komik yönlerini abartarak okuyucunun olaya yeni bir perspektiften bakmasını sağlar.

Bir kadın, sabah işe geç kaldığı için kahvesinin dökülmesini, pantolonunun ütüsünün bozulmasını ve hatta kaybolan anahtarlarını birbirine bağlarken, tüm bu olaylar aslında sıradanlaşabilir. Ama bir erkek için bu sabah sadece “geç kaldım, ne yapabilirim ki?” demekle bitiyor olabilir. Fakat mizah, bu farkları mizahi bir dille anlatmaya olanak tanır ve her karakterin bakış açısını tek bir anlatımda birleştirir.

Mizahın önemli olduğu bir diğer nokta da, karakterin “içsel monolog”larını keşfetmekte yatıyor. Erkekler bazen sorunları çözme amacına yönelik düşündükleri için çözüm önerileri sunabilirler. Kadınlar ise mizahi bir dille, çözümün tam da ortasında duygusal bağları veya ilişkiyi anlatmaya yönelebilirler.

Öyküleme Anlatımının Etkisi: Eğlenceli ve Derin Bir Yolculuk

Sonuçta, öyküleme anlatım tekniği yalnızca basit bir olay anlatma yöntemi değildir. Bu anlatım tarzı, karakterlerin iç dünyalarını keşfetmeye, farklı bakış açıları oluşturmayı ve farklı mizahi tonları birleştirmeye olanak tanır. Karakterlerin yaşadığı olayları ve bu olaylar karşısındaki duygusal tepkilerini derinlemesine keşfederek okuyucuya, bir hikayeyi sadece anlatmakla kalmayıp, onlarla da bir bağ kurmayı hedefler.

Peki, öyküleme anlatımını sadece olayları anlatmak için mi kullanmalıyız? Yoksa insanlar arasındaki duygusal bağlantıları keşfetmek, onları daha derin bir şekilde anlamak için de mi? Belki de cevabınız her iki seçenek de olabilir. Öyküleme anlatım, hayatın karmaşıklığını ve güzelliğini keşfetmek için bir araç olabilir; ancak onunla iş birliği yapmak, bir yazarın en büyük başarısıdır.