Nicoletta Fasani'ye göre sürdürülebilir moda: “Scartoria'da hiçbir şey atılmıyor”

oKMaDeM

New member
Güzel ve hakkın sonucu. Biçim uyumunun doğru bir kuralın sonucu olduğunu açıklayan bir Japon atasözü böyle diyor. Bu sözler sürdürülebilirliğin yolunu açtı Nicoletta Fasaniadlı atölyeleri yaratan eko-moda tasarımcısı ScartoriaBurada yetişkinlere ve çocuklara kalan kumaş ve giysi artıklarını kurtarmayı öğretiyor. İsim gerçekten çok iyi bulundu. Nicoletta bir tane pembe ve yeşildöngüsel ekonominin kadını. Tekstil pazarını fethetmeye ve sürdürülebilirliği uygulamaya yetecek kadar pembe. Koleksiyonlarından çıkan atıklar yeni objelere dönüşüyor. Bütün bunlar onun hiçbir şeyi atmama konseptinin bir parçası.

Issız bir adada olduğumu ve elimde sadece tekstil artıklarının ve ellerimin olduğunu hayal ettim. Buradaki fikir, ikincil malzemeyi yeni bir şey yaratmak için işlenmemiş malzeme olarak kullanmaktır. Parçaları birleştirmek için dikiş makinesine veya ipliğe elektrik kullanmıyorum. Sadece mevcut olanı kullanıyorum.
Bu fikirden, 36 yaşında Paolo Mantegazza aracılığıyla Milano'daki ofisinde veya onu arayan kişiye gezici olarak sunduğu bir atölye çalışması olan Scartoria doğdu. Nicoletta, kesme ve düğümleme tekniğiyle atıklardan nasıl aksesuar yapılacağını öğretiyor. Atölye bir saat sürer ve kalıcıdır. Tek şart makas kullanmayı bilmek ve hayal gücüdür. İğneye, ipliğe veya dikiş makinesine ihtiyacınız yok. Malzemeler Nicoletta tarafından sağlanmıştır: farklı boyutlarda ve farklı türde kumaş kalıntıları (ipek, yün, triko, jarse). Nicoletta, “Her seferinde harika sonuçlar elde edersiniz. Özel bir yaratıcılığa veya özel el becerisine sahip olmanıza gerek yoktur. Kumaş ve teknik, bir ürünün ortaya çıkmasını sağlar” diye açıklıyor.

Üretim artıkları harikalar yaratan değerli kaynaklardır. Laboratuvar metodolojisi, yaratıcılığa sınır tanımayan 'Varsayımlar ve Çürütmeler', denemeler ve yanılmalar yöntemine göre öğrenmenin ve kendini ifade etmenin doğallığına dayanmaktadır. Terzilik onarımı dersi değil, alternatif malzemelerden aksesuar yaratma ihtiyacına ve merakına cevap veriyor.

Nicoletta 2009 yılında işine başladığında tek bir hedefi vardı: sertifikalı kumaşlar kullanarak göze hoş gelen dokulara sahip güzel kıyafetler yapmak. Seçimleri sürdürülebilirliğe giden yolun sonucudur. “Başlangıçta stok kumaş ve depo malzemeleri kullanıyordum. Bir kumaşı masaya yaymak için açarken ellerimin maviye döndüğünü hatırlıyorum. O zamandan beri ne satın aldığım konusunda kendimi sorguladım ve sadece bunu yapan tedarikçileri aradım. sertifikalıydı”, diye açıklıyor.

Daha sonra bir yığın hurdaya, kısacası kağıt desenlerini takip ederek kumaşı kestikten sonra geriye kalan her şeye yeni bir hayat verme fikri doğdu. Ürettiği atık minimum düzeyde çünkü koleksiyonunu tasarlarken eko tasarım ilkesini kullanıyor: Fermuarsız ve düğmesiz kıyafetler yaratıyor ve bu da ona kalanları en aza indiren çok geometrik modeller yaratmasına olanak tanıyor. Gerisi saf “sürdürülebilir” sihirdir.

Konular