Ne okuyorum: Gömülü Sırlar

celikci

New member
Deneyimlerime göre, en iyi planlar bile çoğu zaman tatille temasa geçemez. İsimsiz kalması amaçlanan bazı önceki gezilerle karşılaştırıldığında ne yaptıklarını biliyorum Şans eseri bu sefer kasırga, pasaport hırsızlığı, norovirüs salgını veya başka krizler yaşanmadı. Ancak okuma listemin amacın çok dışında olduğu ortaya çıktı: Sahil kasabasının sıcağında yemek pişirirken istediğim son şey, başkalarının da aynı şeyi yaptığını anlatan romanlar okumaktı. Bu nedenle “Misafir” okuma listemde sıkı bir şekilde yer alıyor.

Bunun yerine son anda çantama attığım Carolyn Burke’ün Lee Miller: A Life kitabını okudum. Yeni ufuklar açan bir sanatçı ve foto muhabiri olan Miller, tarihle kesişme konusunda Forrest Gump’a benzer bir yeteneğe sahipti ve onun 20. yüzyıldan kalma ünlü bir şahsiyet veya olay hakkındaki görüşlerini paylaşmak için biyografide yaklaşık her beş sayfayı işaretlemem gerekiyordu.

Açıklayamadığım ama karşı koyamadığım nedenlerden dolayı (tatiller gizemlidir, onunla mücadele etmemek en iyisidir), sonra John Grisham’ın Firma’sını yeniden okuma dürtüsü hissettim; o zamandan beri elime aldığımı sanmıyorum. kolej. Panama Belgeleri sonrası dönemimizde, 1991 tarihli kitap neredeyse faydalı görünüyor: Böyle bir şirketin kirli işlerini tek bir kurumsal müşteriyle sınırlaması ne kadar saf ve sadık olurdu! Ve olaya karışan avukatların hapis cezası riskine girmeye istekli olmaları ne kadar olağanüstü Ve Haftada 90 saat çalışıyorsanız, altı rakamın ortasında bir maaş kazanma potansiyeliniz var.

Ama İspanya’daydım ve hâlâ kendimdeydim, dolayısıyla Franco diktatörlüğü ve onun çözülmemiş mirası hakkında düşünmeye başlamam çok uzun sürmedi. Giles Tremlett’in İspanya’nın Hayaletleri sadece hikayeyi değil aynı zamanda geçmişi tam olarak kabul etmeden geleceğe koşan bir ülkenin duygusunu da yakalama konusunda iyi bir iş çıkarıyor.

Bu, şu ya da bu şekilde her ülke için bir ikilem, ancak 20. yüzyılın acımasız diktatörlüklerinden çıkanların çoğu için yeni bir aciliyet kazanıyor. Şili’de Başkan Gabriel Boric bu hafta ülkenin General Augusto Pinochet’nin askeri rejimi altında kaybolan binden fazla kişinin kalıntılarını bulmak için arama başlatacağını duyurdu. Diktatörlük döneminde kaçırılan ve gizlice idam edilen 1.400’den fazla kişiden yalnızca 307’si bulunup kimliği tespit edildi. Paula Allen’ın yazdığı “Çöldeki Çiçekler: Şili’de Kaybolanların Arayışı”, küçük bir kadın grubunun, çölden kaçırılan 26 erkeğin (arayıcıların kocaları, erkek kardeşleri ve oğulları) kalıntılarını bulma çabalarını belgeliyor. kuzeydeki Calama şehrine gizlice toplu mezara gömüldü.

2013 yılında eski askeri diktatör Efrain Rios Montt’un soykırım davasını gözlemlemek için Guatemala Şehri’ndeyken, ülkenin geçmişine yönelik mücadelesinin kelimenin tam anlamıyla başkentin duvarlarına yazıldığını gördüm. Şehir merkezindeki binalar, kaybolanların fotoğrafları, fotokopisi çekilmiş okul portreleri ve meydan okuyan anıtları gerçeğe yönelik umutsuz bir savunmayla birleştiren aile fotoğraflarıyla kaplıydı. Bu arada, otoyol üst geçitlerinin kenarlarında çarşaflara boyanmış el yapımı pankartlar rüzgarda dalgalanıyor ve sağcı nakaratı okuyordu: “Soykırım olmadı!”

Francisco Goldman’ın “Siyasi Suikast Sanatı: Piskopos Gerardi’yi Kim Öldürdü?” adlı eseri Guatemala’nın diktatörlük geçmişinden sorunlu günümüze kadar bir harita çiziyor ve geçmişteki kötü eylemlerin faillerinin kendi dokunulmazlıklarını korumak için nasıl yeni cinayetler işlediklerini ve böylece diktatörlüğün Şiddetini nasıl azalttığını gösteriyor. ülkenin yeni oluşan demokrasisine metastaz yapabilir.

Bu gizlilik ve şiddet kültürü, siyasi rüşvet ve diğer suiistimallere yönelik bir petri kabı gibiydi. Ancak geçen ay yapılan başkanlık seçimleri, yolsuzluk karşıtı kampanyacı Bernardo Arévalo’nun beklenmedik zaferini getirdi. Takipçileri, geçmişin korkuyla beslenen kültürünün sonunda günümüzün güç makinesi üzerindeki hakimiyetini kaybedebileceğini umuyor.

Okuyucu Yanıtı: Önerdiğiniz kitaplar

Avustralya’nın Sunshine Coast bölgesinde okuyan Kim, Richard Ford’un The Sportswriter kitabını tavsiye ediyor:

Frank Bascombe setini bir veya iki yıl boyunca sakladım ve bu, dört setten ilki, hayal kırıklığına uğratmadı. Ford basitçe karakterlerinin derisine giriyor ve ardından duygusal, tarihsel, politik, kültürel, coğrafi ve mizahi bağlamı katman katman ekliyor. Ford’u mesleğinde ön plana çıkaran “vay be” cümle anları veya şaşırtıcı karakter içgörüleri – burada alıntılanamayacak kadar çok – var. Ben 1991’den 1994’e kadar üç yıl boyunca Virginia Beach’te yaşayacak kadar şanslı bir Avustralyalıyım ve bu kitap – kusurlu ama sevimli ana karakterleriyle – beni daha yavaş ama daha az karmaşık olmayan bir zamana götürüyor.
Ne okuyorsun?

Ne okuduğunuzu bana yazmak için yazan herkese teşekkür ederim. Lütfen başvurulara devam edin!

Okuduğunuz (ya da gördüğünüz ya da duyduğunuz) ve Tercüman okuyucu topluluğumuza tavsiye ettiğiniz şeyler hakkında bilgi almak istiyorum.

Katılmak istiyorsanız bu formu doldurabilirsiniz. Cevabınızı gelecekteki bir bültende yayınlayabilirim.