Kısa öyküye yenilik getiren Alice Munro'yu onurlandırmak

celikci

New member
Anthony DePalma, bu hafta Port Hope, Ontario'da ölen Nobel ödüllü Alice Munro için yazdığı zarif ölüm ilanında, onun öykülerinin “genel olarak eşsiz olarak değerlendirildiğini, sıradan insanlarla sıra dışı konuların bir karışımı” olduğunu yazıyor.

Times'ın Toronto'daki eski büro şefi Bay DePalma şöyle devam etti: “Fantastik olanı sıradan hale getiren durumlarla karşı karşıya kalan, genellikle Ontario'nun güneybatısındaki kırsal kesimde yaşayan küçük kasaba insanlarını canlandırdı.” okuyucuların normalde yalnızca uzun metrajlı bir romanda elde edilebilecek düzeyde bir aşinalığa ulaştıklarını ortaya çıkardı.

[Read: Alice Munro, Nobel Laureate and Master of the Short Story, Dies at 92]

Bayan Munro ve çalışmaları uzun süredir Times'da yer alıyor. İlk ipucu, beş yıl önce Kanada'da basılan öykülerden oluşan “Mutlu Gölgelerin Dansı” kitabının yayımlanmasına atıfta bulunan 1973 tarihli bir satırdı.

Bu hafta Opinion, Toronto merkezli yazar Sheila Heti'nin Bayan Munro hakkında bir makalesini yayınladı ve Books, okuyuculara şirketin birkaç ay önce ilk kez yayınladığı Bayan Munro'nun çalışmalarına yönelik kılavuzu hatırlattı.

[Read: I Don’t Write Like Alice Munro, but I Want to Live Like Her]

[Read: The Essential Alice Munro]

Önemli kültürel şahsiyetlerin öldüğü durumlarda sıklıkla olduğu gibi, The Times aynı zamanda eserin bir “değerlendirmesini” de sundu.

[Read: Alice Munro, a Literary Alchemist Who Made Great Fiction From Humble Lives]

Bayan Munro'nun değerlendirmesi Haberler Book Review'un kıdemli editörlerinden Gregory Cowles tarafından yazılmıştır. Hayatı ve yazarlığı hakkında konuştuk. Konuşmamız netlik ve netlik sağlayacak şekilde düzenlendi.

Alice Munro'yu ne zaman okumaya başladın?

Eminim New Yorker'ın sayfalarındaydı çünkü ailem abone olmuştu. Ancak lise öğrencisi olarak daha ciddi okumaya başladım. Benimle konuştu ve kitaplarını aramaya gittim.

Eşimle ilk buluşmamıza gittiğimizde onun İngilizce çalıştığını biliyordum. “Ah, kimi okuyorsun?” dedim. “Tezimi Alice Munro üzerine yazdım.” dedim. “Ah, en sevdiğim.” Alice Munro bizi bir araya getirdi.

Bir Amerikalı olarak onların hikayelerinin size Kanada hakkında bir fikir verdiğini düşünüyor musunuz?

Ortamların neredeyse tamamen Kanada'ya özgü olduğu ölçüde elbette. Ancak Onlara göre çalışma Kanada'nın bu bölgesine o kadar özel ki şu soruyu sormak gerekiyor: Bu özellikle bir bütün olarak Kanada'yı temsil ediyor mu?

Bazı açılardan Amerika'nın Orta Batısı ya da Kanada'nın Orta Batısı gibi hissettiriyor. Hikâyelerden bazıları sınırı geçiyor ve Michigan'a ya da Amerika'nın kuzey ortabatısına gidiyor. Ve bu yüzden çok özel hissettiriyor. Çok güçlü bir yer duygusu var. Ancak mutlaka güçlü bir ulusal kimlik duygusu olması gerekmez.

Duyarlılık açısından daha kırsal hissettirdiğini söyleyebilirim. Çok güçlü bir hassasiyeti ve çok güçlü bir yer duygusu var. Ancak bunu yalnızca Kanada ile ilişkilendirmem.

Eserlerinin çoğunu okumadığımı itiraf etmeliyim. Benim gibi insanlar neyi özlüyor?

Makalem yayınlandığından beri yorumların çoğu onun çalışmalarının büyük hayranları olan kişilerden geldi. Ama içeride “Hiçbir zaman tam olarak anlayamadım”, “Bana çok yüzeysel geldi” ya da “Hiçbir şey olmadı” diyen biri var.

Makalemde aslında pek çok şeyin gerçekleştiğini vurguluyorum. Kısa öykülerden beklendiği gibi yalnızca içsel anlamda değil. Ancak hikayelerinde pek çok gerçek olay da var. Oldukça aksiyon dolular.

Kariyeri ilerledikçe hikayelerinde zaman ve hafıza oldukça şekillendirilebilir hale geldi. Onun çalışmalarına boyun eğmezseniz kaçıracağınız şey, hafızanın nasıl çalıştığına ve kendi deneyimlerimizi sorgulama yollarımıza ilişkin bu araştırmanın zenginliğidir. Bu onun kısa öyküye getirdiği bir yenilik gibi geldi.

Bir şey icat etti. Ve romancıların zaman ve hafızayla ilgili yaptığı bazı şeyleri roman uzunluğuna uyguladı. Ancak bu kadar yoğunlaştırılmış bir biçimde.

Genel olarak kısa öykü algısını değiştirdi mi?

Kısa öykü algısı genel olarak onun formun ön saflarında yer aldığı dönemde değişti. Ama değiştirdi mi?

Onların zamanında pek çok insan vardı. Kanadaca konuşmak istiyorsanız: Mavis Gallant. Kısa öyküde gerçek bir canlanma yaşandı. Kesinlikle onun bununla bir ilgisi vardı. Ama bunun aynı zamanda zamanın ruhuna ait bir şey olduğunu düşünüyorum.

İşinizi bilmeyen birine hangi kitabı önerirsiniz?

Üretkendi. Tabii ki her şeyi okuyun derim.

Ama tek bir şey söylememi istersen “Kaçak” derdim.

Trans-Kanada

• Kontrolden çıkan orman yangını, Alberta'daki Fort McMurray sakinlerinin bir kısmını bir kez daha tahliye etmeye zorladı. Tahliye edilen 6.000 kişi arasında, Kanada tarihindeki en maliyetli doğal felaket olmaya devam eden 2016'daki büyük yangında evlerini kaybeden insanlar da yer alıyor. Batı Kanada'da sezonun ilk orman yangınlarından çıkan dumanlar, Minnesota ve Wisconsin'in bazı kısımlarında hava kalitesi uyarılarına yol açtı.

• Yaklaşık 50 yıl sonra, Kanada Kraliyet Atlı Polisi, 1976 ve 1977 yıllarında cesetleri Calgary ve çevresine atılan dört kadının öldürülmesiyle ABD'den gelen bir kaçağı ilişkilendirdi. Müfettişler, aynı zamanda seri tecavüzcü olan adamın Kanada ve ABD'de başka kadınları da öldürmüş olabileceğine inanıyor. 2011 yılında bir Amerikan hapishanesinde öldü.

• Her ikisini de podyumda çalmasıyla tanınan Waverley, Nova Scotia'lı şarkıcı ve orkestra şefi Barbara Hannigan, Ada Senfoni Orkestrası'nın baş şefi ve sanat yönetmeni olacak.

• Kanadalı yerli topluluklardan tasarımcılar New Mexico, Sante Fe'deki Yerli Moda Haftasına katıldı

• Napanee, Ontario'da yetişen şarkıcı Avril Lavigne, yeni bir albüm ve turneyle geri döndü. Bir röportaj sırasında Claire Moses'a, kendisinin kesinlikle 20 yıldan daha uzun bir süre önce ölmediğini ve yerini bir dublörün aldığını garanti etti.

• Sırt çantası üreticisi Herschel Supply Co.'nun kurucusu Lyndon Cormack'in Kuzey Vancouver'daki evinde alışılmadık bir misafirhanesi var: 10 metre uzunluğunda, 1953 tarihli Spartan Spartanette seyahat karavanı.
Ian Austen Windsor, Ontario'ludur, Toronto'da eğitim görmüş, Ottawa'da yaşamaktadır ve yirmi yıl boyunca Haberler için Kanada'yı haber yapmıştır. Onu Bluesky'de takip edin: @ianausten.bsky.social

Nasıl yapıyoruz?
Bu haber bülteni ve genel olarak Kanada'daki etkinlikler hakkındaki düşüncelerinizi duymayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Lütfen bunları nytcanada@Haber adresine gönderin.

Bu e-postayı beğendiniz mi?
Bunu arkadaşlarınıza iletin ve onlara buradan kaydolabileceklerini bildirin.