Justin Trudeau ile soğukta dışarıda

celikci

New member
Hafif yün pantolon, elbise ayakkabıları ve fermuarı kısmen açılmış bir palto giyen Başbakan Justin Trudeau, Pazartesi günü istifasını duyurmak için resmi konutundan ayrılırken eksi 13 santigrat derecelik havada minimal giyinmişti.

Bay Ignatieff, Kanada Takımı hokey forması giydi – Liberal kırmızı renkte – ve büyük ölçüde televizyon kamera ekipleri ve fotoğrafçıların yararına, partisinden diğer birkaç milletvekili ve senatörle birlikte kaymaya gitti.

Önlerinden yürüdüm ve diğer patencileri rastgele durdurup Bay Ignatieff'i tanıyıp tanımadıklarını sordum. Sadece birkaçı bunu yaptı. Kimse Bay Ignatieff'e el sallamadı ya da onunla ilgilenmedi.

Ama Bay Ignatieff patenlerini çıkarmak için bankta otururken arkamdaki buzda bir kargaşa duydum. Bay Trudeau gelmişti ve hemen etrafı sarmıştı.

[Read: In Canada, Covering the Trudeau News With an ‘Orchestra’]

İki yıl sonra bu yıldız gücünün kişisel bir gösterimini yaşadım.

Bay Trudeau ile 2013 yılında Liberallerin lideri olduktan kısa bir süre sonra ortaya çıkması planlanan bir profil için Montreal'deki seçim bürosunda röportaj yaptım. Ofis bir eczanenin üstündeydi ve mobilyalar önceki bir kiracı tarafından bırakılmış gibi görünüyordu.

Karanlık bir toplantı odasında buluştuk. Babası, eski başbakan Pierre Elliott Trudeau'nun ölümü ve Ottawa'dan Montreal'e giden cenaze alayının güzergahında sıralanan kalabalıklar hakkında konuşmaya başladığımızda, Bay Trudeau kısa bir süreliğine öfkesini kaybetti ve bir kutu mendil almak zorunda kaldı. Bir politikacıyla yaptığım röportajda hiç böyle bir şey görmemiştim ve o zamandan beri de görmedim.

Röportaj bittikten sonra ofisin önündeki işlek cadde boyunca aynı yöne yürüdük. Yine korkunç bir gündü. Bir adam caddenin karşısından trafikte zikzaklar çizerek bize doğru koştu. Afrika aksanlı Fransızcayla sadece Bay Trudeau'nun elini sıkmak istediğini söyledi.

[From Opinion: Justin Trudeau Was His Own Worst Enemy]

[From Opinion: Saying au Revoir to a Trudeau. For Now.]

Sonraki yıllarda Bay Trudeau'nun popülaritesi azalsa da kalabalık aynı kaldı. İnsanları tanıma konusundaki bariz arzusu da eksikti.

2015'te Bay Trudeau'nun yerini alan Muhafazakar Başbakan Stephen Harper, özenle seçilmiş izleyicilerin önünde sıkı kontrol edilen etkinlikleri tercih etti. Buna karşılık Bay Trudeau, kampanya dışında, kayıt olmadan açık olan ve daha büyük arenalara taşındıktan sonra bile çoğu zaman kalabalıkları kendine çeken belediye binaları da düzenledi.

Bay Trudeau, seçim kampanyaları sırasında sadece selfie çekmek ve el sıkışmak için durup hemen yoluna devam etmedi. Birisinin sorusu varsa dinler ve sohbet ederdi; bu da genellikle programa uymaya çalışan iş arkadaşlarını dehşete düşürürdü.

Bu yaklaşımla bazen ağ olmadan çalıştı. 2017'de imajı zedelenmeye başlamışken, başka bir soğuk günde Peterborough, Ontario'da bir belediye binasına katıldım. Bay Trudeau'nun kalabalığın içinde açıkça hayranları olmasına rağmen, toplantıda işler kızıştı.

Ontario hükümetinin elektrik kurumu ciddi oran artışları yapmıştı. Bir kadın, 1.000 Kanada dolarından fazla olan aylık faturasını başbakana uzattı. Her ne kadar kamu hizmeti hiçbir şekilde federal kontrol altında olmasa da, Bay Trudeau halkın öfkesinin hedefi haline geldi.

Başbakan olduktan sonra röportajları eski samimiyetini yitirdi. Cevapları dikkatle değerlendirildi.

Elbette bu salonda bir daha asla babasının başbakan olarak maruz kaldığı türden sert eleştirilere neden maruz kaldığı sorusuna verdiği yanıta benzer bir cevap vermedi.

“Hata yapacak mıyım? Birçoğu” dedi bana 2013'te. “Özür dileyeceğim, tökezleyeceğim.” Ama özüme güveniyorum, değerlerime güveniyorum ve Kanadalılara güveniyorum. Ve eğer işleri berbat edersem, bunun nedeni gerçekten göreve uygun olmamamdır.

Ian Austen The Times için Kanada'yı konu alıyor ve merkezi Ottawa'da. Aslen Windsor, Ontario'lu olup Kanada siyaseti, kültürü ve halkını konu alıyor ve yirmi yıldır ülkeyi takip ediyor

Biz nasılız?
Bu haber bülteni ve genel olarak Kanada'daki etkinlikler hakkındaki düşüncelerinizi duymayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Lütfen bunları nytcanada@Haber adresine gönderin.

Bu e-postayı beğendiniz mi?
Bunu arkadaşlarınıza iletin ve onlara buradan kaydolabileceklerini bildirin.