Johan Rockström: Gezegeni kurtarmaya başlayalım

oKMaDeM

New member
Fosil yakıtların 2050 yılına kadar ortadan kaldırılması gerektiğinin ilk kez kabul edildiği COP28’de Dubai’de son dakikada varılan anlaşma, ABD, Çin ve Avrupa Birliği temsilcileri olarak “tarihi bir dönüm noktası” oldu; Yoksa Greta Thunberg’in de söylediği gibi, bizi küresel ısınmanın etkilerinden kurtaramayacak bir “ihanet”, “bir başka sırtımızdan bıçaklanma” mıydı? Johan Rockström Greta Thunberg ve dünyanın dört bir yanındaki çevre aktivistleri için ana referans noktası bu; ama aynı zamanda Birleşmiş Milletler tarafından bu konuda en yetkili bilim insanı olarak kabul ediliyor: Potsdam İklim Etkileri Araştırma Merkezi’nin (PIK) direktörü, son yıllarda sözde “gezegensel sınırlar” üzerine en önemli çalışmalara imza attı. Dünyadaki yaşamı riske atmamak için aşılmaması gereken; ve Roma Kulübü için ekonomik sistemimizi değiştirmeye ve iklim sorununun üstesinden gelmeye yönelik bir plan öneren ileri görüşlü bir proje (“Earth4All”) hazırladı.

İklim kriziyle mücadeleyi anlatan Sky ve Gedi belgeseli “Earth4All ve Francesco’nun dünyası”

COP28 görüşmelerinin sıcak günlerinde Dubai’deydi. Anlaşmaya varılır varılmaz, delegelerin alkış görüntüleri sosyal medyada dolaşırken şunları söyledi: “Hayır, Cop28, Dünya’nın sıcaklığındaki artışı, önceki yıllara kıyasla bir buçuk derece içinde tutmamıza izin vermeyecek. Sanayi öncesi dönem; ama evet, sonuç hatırlanacak bir dönüm noktasıdır: Finans, iş dünyası ve şirketler dünyasına, Paris’teki COP15 anlaşmalarına kıyasla sekiz yıllık bir gecikmeyle nihayet bu noktaya geldiğimizi açıkça gösteriyor. fosil yakıtlara dayalı ekonomik sistemin sonunun başlangıcıdır.

Earth4All’da iki senaryo gerçekleştirdiniz: “Büyük Atılım” ve “Çok az, çok geç”. Cop28’den sonra neredeyiz?

“İleriye doğru bir adım atıldı, ancak kesinlikle büyük bir adım değil. Yapılan anlaşma aslında tam anlamıyla kesin görünmüyor çünkü doğrulama ve kontrol araçlarına sahip değil; 2025’te ne olması gerektiğini açıkça ortaya koymuyor. ve 2030. Bu nedenle, COP28’in başarısını belirleyecek olan şey henüz gerçekleşmedi. Tüm paydaşlar artık bu anlaşmaya göre hareket etmeli ve uygulamalıdır: bu, 2050 yılına kadar %40’lık bir azalmayı hedefleyerek petrol, gaz ve kömürü hızla ortadan kaldırmaya başlamaları gerektiği anlamına gelir. Onaylanan metinde belirtildiği gibi”.

Başkan Al Jaber’e petrol şirketlerinin çıkarlarına hizmet etmekle ilgili ciddi suçlamaların yöneltildiği, oldukça dramatik bir COP yaşandı; ve sürpriz bir sonla. Yaşananlardan ne öğrendik? Yaklaşık iki yüz ülkenin katıldığı Yıllık Konferans, iklim sorununun üstesinden gelmenin hâlâ en iyi aracı mıdır?

“Bilim, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik bir azaltım COP’si istemişti ve bizim de fosil yakıtları ortadan kaldırmaya başlamaya odaklanan bir azaltım COP’miz vardı. Ancak geçiş sürecini belirleyen ifade çok belirsiz, hiçbir ara hedef veya araç oluşturmuyor İnanıyorum ki, COP’ler daha kapsayıcı, iddialı ve etkili olacak şekilde radikal bir şekilde reforme edilmedikçe, dünya, küresel ısınmayı Dünya’daki yaşamla uyumlu seviyelere getirme hedefini kaçıracaktır. Dönüşümlü başkanlığın kaprisleri; her COP, emisyon azaltımının gerekli olduğu tüm alanlarla ilgilenmelidir. Somut sonuçlar elde etmek için, verilen taahhütlerin izlenmesine yönelik araçlar sağlayan, bilimin belirlediği konularla uyum sağlayan daha küçük konferanslardan oluşan bir sistem hayal edilmesi gerektiğine inanıyorum. diyor ve sosyal adalet için”.

COP28’in bitiminden önce, bunun bir şeyleri değiştirmek için son fırsat penceresi olduğunu söylemiştiniz. Ulaşılan anlaşmanın sınırlamaları göz önüne alındığında, bu pencere hala açık mı?

“Bir buçuk derecelik sıcaklık artışı hedefinin aşılması kaçınılmaz hale geliyor. Şu anda insanlar ve ekosistemler için feci sonuçlar doğuracak üç derecelik bir yükselişe doğru gidiyoruz. Bu artışın boyutunu ve süresini en aza indirmek için ciddi ve acil küresel eyleme ihtiyaç var. emisyonlar2 2030’a kadar yarıya indirilmeli, yoksa durum yönetilemez hale gelecek.”

Ekolojik geçiş konusunda kamuoyunu nasıl ikna edebiliriz ve geniş bir fikir birliğine nasıl sahip olabiliriz?

“Fosil yakıtlara dayalı bir ekonomik sistemden yeşil bir sisteme geçiş, büyük bir kolektif çaba gerektiriyor. Bunun için de geçişi vatandaşların çoğunluğu için kabul edilebilir ve çekici kılmak gerekiyor. Sürdürülebilir yaşam tarzı seçimleri kolay ve kullanışlı olmalı. VEYA en azından gezegene ve insanların sağlığına zarar vermek çok daha pahalı hale gelmeli.”

İklim krizi

Johan Rockström. Earth4All’da iki senaryo vardır: Dev Atılım ve Her Zamanki İşler. Cop28’den sonra neredeyiz?

Muhabirimiz Riccardo Luna tarafından

31 Aralık 2023