Jamaika 2024’te bir cumhuriyet olabilir. Bu neye benzeyecek?

celikci

New member
Kral Charles III olarak. İngiliz Milletler Topluluğu üyesi Jamaika, Cumartesi günü asırlık St Edward tacını takarak İngiliz monarşisiyle bağlarını koparma planlarını sürdürdü – 2024’te referandum yapılması planlanan bir karar.

Jamaika’nın Hukuk ve Anayasal İşler Bakanı Marlene Malahoo Forte bu hafta Sky News’e verdiği bir röportajda “Zamanı geldi. Jamaika Jamaikalıların ellerinde. Hoşçakal deme zamanı” dedi.

Jamaika anayasasını değiştirmek ve Karayip adasındaki İngiliz hükümdarını devlet başkanı olarak görevden almak için zemin hazırlayan 15 kişilik bir yetkililer ve uzmanlar komitesinin bir parçası.

Jamaika, bu hafta Kral Charles’a yazılan ve 12 Commonwealth ülkesinden aktivistlerin, “ırkçılık, baskı, Sömürgecilik ve Kölelik” de dahil olmak üzere İngiltere’nin imparatorluk geçmişinin “korkunç etkisi” için özür dilemek için onu taç giyme törenini kullanmaya çağırdıkları bir mektupta da temsil edildi. Mektup, tazminat ve çalınan tüm kültürel varlıkların iadesi çağrısında bulundu.

Jamaika’nın başkenti Kingston’da kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Hukuk ve Ekonomi Enstitüsü’nün kurucu direktörü ve mektubun ortak imzacısı Rosalea Hamilton, “İngilizlerin sömürge adaletsizliklerine karşı harekete geçmek için büyük bir fırsatı var” dedi. “Yüzyıllardır bu insanlık dışı davranışla dünyaya liderlik ettikten sonra, hasarı onarmada dünyaya öncülük edebilirler.”

Adanın meselelerindeki pratik rolü küçük olsa da, monarşi rahatsız edici bir miras bıraktı. Kraliçenin ve şimdi de Kral’ın tüm işlevleri, doğrudan temsilcisi olarak hareket eden – tüm yasaları onaylayan ve kimin Başbakan olacağını belirleyen – bir Genel Vali tarafından yerine getirilir.

Batı Hint Adaları Üniversitesi’nde anayasa hukuku profesörü olan Tracy Robinson, “Bazı insanlar size bunun büyük ölçüde törensel olduğunu söyleyecektir, ancak bence bu yanlış bir düşünce tarzı,” dedi. “Krallığın kadim üstünlüğünü yansıtıyor.

İngiliz hükümeti tarafında, Başbakan Rishi Sunak, ülkenin transatlantik köle ticaretindeki rolü için özür dilemeyi veya tazminat ödemeye ilişkin tartışmalara girmeyi reddetti. Nisan ayında milletvekillerine “Tarihimizi sindirmeye çalışmak, ileriye giden yol değil ve enerjimizi oraya odaklayacağımız yer değil” dedi.

Yine de, anayasal reform süreci Jamaika’da giderek daha fazla insanın İngiliz hükümdarını terk etmeyi düşünmesine neden oluyor.

Robinson, bu hafta halka açık bir panelde “Monarşiyi ortadan kaldırmak istediğimizi söylediğimizde, bu sadece başlangıç noktasını gösteriyor” dedi. “Size varış yerini veya nereye ineceğimizi söylemiyor.”

Ortaya çıkan sorular arasında: Charles III. Jamaika’nın devlet başkanı nasıl bir siyasi sistemle sonuçlanacak?

Cumhuriyete geçiş konusunda ulusal bir tartışma çağrısı yapan bir kuruluş olan Advocates Network’ün eş başkanı Bayan Hamilton, “Bu soruları daha önce hiç tam olarak sormadık ve yanıtlamadık” dedi. “Tarihimizde ilk kez, toplumu çoğunluğun yararına yeniden şekillendirmeyi gerçekten hayal edebiliyor muyuz?”

Net cevaplar bulmak zordur. Bir yasa tasarısının bu ay Meclis’e sunulacağını açıklayan hükümet komitesi şimdiye kadar çoğunlukla gizli toplantılar yaptı.

Batı Hint Adaları Üniversitesi’nden bir araştırmacı olan Maziki Thame, yasa tasarısının önemli ölçüde halkın katılımıyla hazırlanmaması durumunda karar alma mekanizmasının birkaç kişinin elinde olabileceğini söyledi. Bu, birçok Jamaikalının beklediğinin altında kalır.

“Beni yanlış anlamayın – insanlarımızın iktidara gelmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. “Aynı zamanda, demokratik bir hareketi temsil eden bir öze sahip olmasını istiyorum.”