İlerlemecilik Ve Yeniden Kurmacılık Nedir ?

Irem

Global Mod
Global Mod
İlerlemecilik ve Yeniden Kurmacılık Nedir?

İlerlemecilik ve yeniden kurmacılık, eğitim felsefesi ve pedagojik yaklaşımlar bağlamında sıkça tartışılan iki önemli kavramdır. Bu yaklaşımlar, eğitimde yenilikçi ve çağdaş bir bakış açısını temsil ederken, öğrencilerin bireysel gelişimini ve toplumsal uyumunu ön planda tutmaktadır. Her iki yaklaşım da geleneksel eğitim anlayışına karşı çıkmakta ve bireyi merkeze alan bir pedagojik yapı önermektedir.

---

İlerlemecilik Nedir?

İlerlemecilik (Progressivism), 19. yüzyılın sonlarından itibaren gelişen ve özellikle John Dewey'in düşünceleriyle şekillenen bir eğitim felsefesidir. Bu yaklaşım, eğitimin bireyi hayata hazırlaması gerektiği fikrinden hareketle, öğrenme sürecini öğrenci merkezli ve deneyime dayalı hale getirmeyi amaçlar.

İlerlemecilikte eğitim süreci durağan değil, dinamik ve gelişime açık bir yapıdadır. Öğrencilerin ilgi alanları ve bireysel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak öğrenme materyalleri ve içerikler şekillendirilir. Bu bağlamda ilerlemecilik, öğrenmenin ezberden ziyade deneyim, araştırma ve problem çözme yoluyla gerçekleşmesi gerektiğini savunur.

İlerlemeciliğin temel ilkeleri şunlardır:

1. Deneyim Temelli Eğitim: Öğrencilerin aktif olarak katıldığı, deneyimleyerek öğrendiği bir eğitim süreci oluşturulur.

2. Problem Çözme Becerileri: Öğrenciler, gerçek hayatta karşılaşabilecekleri sorunları çözmeye yönelik etkinliklerle desteklenir.

3. Demokratik Eğitim Ortamı: Öğrenciler, öğrenme sürecine aktif katılım sağlar ve görüşlerini özgürce ifade eder.

4. Eleştirel Düşünme: Öğrencilerin olayları sorgulayan, analiz eden ve eleştirel düşünen bireyler olarak yetişmeleri hedeflenir.

---

Yeniden Kurmacılık Nedir?

Yeniden kurmacılık (Reconstructionism), ilerlemecilikten doğmuş ve onu daha radikal bir noktaya taşımış bir eğitim felsefesidir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında toplumsal sorunların eğitim yoluyla çözülebileceği düşüncesiyle ortaya çıkmıştır. Bu yaklaşımın en önemli savunucularından biri Theodore Brameld’dir.

Yeniden kurmacılık, eğitimi toplumu dönüştüren ve daha adil bir dünya inşa eden bir araç olarak görür. Bu bağlamda, sosyal adalet, toplumsal bilinç ve eşitlik gibi değerleri ön plana çıkarır. Eğitim, yalnızca bireysel gelişim için değil, aynı zamanda toplumun kolektif dönüşümü için de kritik bir rol oynar.

Yeniden kurmacılığın temel ilkeleri şunlardır:

1. Toplumsal Duyarlılık: Öğrencilerin toplumsal sorunlara karşı duyarlı bireyler olarak yetişmeleri amaçlanır.

2. Sosyal Adalet ve Eşitlik: Eğitim, toplumsal eşitsizliklerle mücadele etmeyi hedefler.

3. Kritik Pedagoji: Öğrencilerin eleştirel bakış açısı kazanması ve toplumsal yapıyı sorgulaması sağlanır.

4. Katılımcı Eğitim: Öğrencilerin eğitim sürecine aktif olarak katılmaları teşvik edilir.

---

İlerlemecilik ve Yeniden Kurmacılık Arasındaki Farklar

İlerlemecilik ve yeniden kurmacılık, öğrenci merkezli ve yenilikçi yaklaşımlar olmalarına rağmen farklı amaçlar ve öncelikler taşırlar.

1. Hedef Kitle: İlerlemecilik bireyin gelişimine odaklanırken, yeniden kurmacılık toplumsal dönüşümü amaçlar.

2. Yaklaşım Tarzı: İlerlemecilik daha çok pedagojik yeniliklere vurgu yaparken, yeniden kurmacılık sosyal ve politik dönüşümü ön plana alır.

3. Odak Noktası: İlerlemecilik, öğrencinin öğrenme sürecine katılımını desteklerken; yeniden kurmacılık, öğrenciyi toplumsal değişimin bir parçası haline getirmeyi hedefler.

4. Eğitim Felsefesi: İlerlemecilik daha çok bireysel deneyime ve problem çözmeye vurgu yaparken, yeniden kurmacılık kolektif bilinç ve toplumsal adalet vurgusuyla öne çıkar.

---

Sıkça Sorulan Sorular ve Yanıtları

1. İlerlemecilik ve yeniden kurmacılık neden önemli?

Bu yaklaşımlar, geleneksel eğitim yöntemlerine alternatif sunarak, öğrenci merkezli ve toplumsal farkındalığı artıran bir eğitim modeli oluşturur. Böylece bireylerin hem kişisel hem de toplumsal gelişimleri desteklenir.

2. İlerlemecilik ve yeniden kurmacılık hangi durumlarda tercih edilmelidir?

İlerlemecilik, bireysel gelişim ve problem çözme becerileri ön planda olduğunda tercih edilirken, yeniden kurmacılık daha çok toplumsal bilinç ve sosyal adalet hedeflendiğinde uygulanır.

3. Bu yaklaşımlar Türkiye'deki eğitim sisteminde nasıl uygulanabilir?

Türkiye’de öğrenci merkezli eğitim politikalarının güçlendirilmesi ve toplumsal bilinç oluşturmaya yönelik projelerle bu yaklaşımların entegrasyonu mümkündür. Demokratik okul ortamları ve eleştirel düşünme becerilerinin desteklenmesi, bu hedeflerin gerçekleşmesine katkı sağlar.

4. Bu yaklaşımlar geleneksel eğitimle nasıl uyum sağlar?

Geleneksel eğitim daha çok bilgi aktarımına dayalıyken, ilerlemecilik ve yeniden kurmacılık öğrenme sürecini aktif hale getirir. Bu yaklaşımlar, geleneksel eğitim yöntemlerine entegre edilerek daha dengeli ve yenilikçi bir sistem oluşturulabilir.

---

Sonuç

İlerlemecilik ve yeniden kurmacılık, modern eğitim felsefelerinde önemli bir yere sahip olup, öğrenci merkezli ve toplumsal farkındalığı artıran yaklaşımlar olarak öne çıkar. Bireyin hem kişisel gelişimini hem de toplumsal sorumluluğunu destekleyen bu yaklaşımlar, eğitim sistemlerinin dönüşümü için değerli bir perspektif sunmaktadır. Eğitimde daha esnek, katılımcı ve eleştirel bir yapı oluşturmak adına bu yaklaşımların uygulanabilirliğinin artırılması büyük önem taşımaktadır.