“Hintli ve Müslüman olduğum için gurur duyuyorum”: Mohammed Shami, 5 Wicket Dünya Kupası Turu Sonrası Jestinde

oKMaDeM

New member
Mohammed Shami, ODI 2023 Kriket Dünya Kupası’nı kelimenin tam anlamıyla fırtına gibi estirdi. Hızlı atıcı, Rohit Sharma liderliğindeki Hint kriket takımının oynadığı ilk dört maçı kaçırdı, ancak yine de yedi maçta 24 wicket aldı; bu, 2023’te herkes tarafından en fazla sayıydı. Uttar Pradesh’ten gelen 33 yaşındaki hız oyuncusu, beş wicket’lik üç atış yaptı. Dünya Kupası sırasında kırdığı birçok rekor arasında en göze çarpanı, yarı finalde Yeni Zelanda’ya karşı yaptığı yedi kalelik atıştı. Bu, ODI kriketinde bir Hintlinin şimdiye kadarki en iyi rakamları.

Ancak Hindistan’ın Sri Lanka’ya karşı oynadığı maçın ardından Muhammed Shami’nin beş kalelik bir atış yaptığı bir sosyal medya fırtınası yaşandı. Wankhede stadyumundaki round-robin etap maçında beşinci kaleyi aldıktan sonra yere diz çöktü. Bazı sosyal medya kullanıcıları ise bu hareketi farklı bir açıdan değerlendirip olay haline getirdi. Çarşamba günü yapılan bir röportajda Muhammed Şami’ye de aynı soru soruldu.

“Beş kaleyi alıp yere diz çöktüğünüz bir maç vardı. Daha sonra Pakistan’dan sosyal medyada ‘Mohammed Shami Hintli bir Müslüman. Secde (namaz) kılmak istiyor, ama o’ diyen paylaşımlar geldi. Bunu Hindistan’da yapmaktan korkuyorum'” diye sordu spiker Aaj Tak’da Mohammed Shami’ye.

Muhammed Shami’nin cevabı oldukça açıktı. “Birisi yapmak isterse Secde, kim duracak? Ben kimseyi senin dininden alıkoymayacağım, sen de kimseyi benim dinimden alıkoyamayacaksın. Eğer yapmam gerekiyorsa Secde, Yapacağım. Sorun nedir? Müslüman olduğumu gururla söylüyorum. “Ben bir Hint’im, Hintli olduğumu gururla söylüyorum” diye yanıtladı.

“Eğer bir sorunum olsaydı Hindistan’da yaşamazdım. Eğer bunu yapmak için birisinden izin almam gerekiyorsa Secde, neden burada yaşamalıyım? Bu yorumları sosyal medyada da gördüm. Hiç yaptım mı? Secde yerde? Daha önce de beş tane wicket almıştım ama bunu hiç yapmadım Secde. Eğer yapmam gerekiyorsa Secde“Bana nerede yapacağımı söyle, yapacağım.”

Mohammed Shami, gereksiz tartışma yaratmaya çalışan bu tür kişilerden uzak durulması gerektiğini sözlerine ekledi. Ayrıca yere diz çökmesinin gerçek nedenini de açıkladı.

“Hindistan’da her sahnede bunu yapacağım. Beni kimse durduramaz. Bu insanlar ortalığı karıştırmaya çalışıyor. Bu insanlar ne benimle ne de seninle. Kimseyi sevmiyorlar. Sadece tatmine ihtiyaçları var. Ben de olduğu gibi diz çöktüm. Shami, “Çabalarımın ötesinde bowling oynuyordum. Yorgundum. İnsanlar bu hareketi farklı bir şekilde algıladılar” dedi.

Mohammed Shami şu anda tıbbi tedavi görüyor ve 26 Aralık’ta başlayacak Güney Afrika’daki Test serisi için Hindistan kriket takımına katılması bekleniyor.

PTI haber ajansının haberine göre Muhammed Şami, Arjun Ödülü’nü almak için yarışıyor. Shami’nin adı, 2023 Kriket Dünya Kupası’ndaki muhteşem performansının ardından seçim komitesi tarafından bu yılın prestijli Arjuna ödülüne önerildi.

Bu makalede bahsedilen konular