“Hint Satrancının Altın Çağı”: Senaryo Tarihinden Sonra Koneru Humpy

oKMaDeM

New member
Koneru Humpy'nin dosya fotoğrafı.© X/@FIDE_chess

Büyük usta Koneru Humpy, Pazar günü New York'ta Endonezyalı Irene Sukandar'ı yenerek FIDE Kadınlar Dünya Hızlı Satranç şampiyonu olarak Hint satrancında harika bir yılı tamamladı. Humpy, 2019'da Georgia'da yarışı kazanmıştı ve Hindistan'ın 1 numaralı oyuncusu, Çinli Ju Wenjun'dan sonra şampiyonluğu birden fazla kez perçinleyen ikinci oyuncu oldu. Humpy'nin başarısı, D Gukesh'in Çin'in Ding Liren'ini yenerek yakın zamanda Singapur'da klasik formattaki Dünya Şampiyonası'nın şampiyonu olmasının ardından satranç kardeşliği için sansasyonel bir yıl başlattı. Eylül ayında Hindistan, Budapeşte'de düzenlenen Satranç Olimpiyatları'nda Açık ve Kadınlar kategorilerinde ilk altın madalyasını da kazanmıştı.

Turnuvaya ilk turda mağlubiyetle başlayan Hintli oyuncu, 11. ve son turu tek başına kazanarak 8,5 puanla sıralamada vatandaşı D Harika'nın da aralarında bulunduğu altı kişiden yarım puan geride kalmasına yardımcı oldu.

“Benim için gerçekten çok mutlu bir an oldu çünkü bu benim ikinci dünya şampiyonluğum ve bunun aynı yıl iki dünya şampiyonuna sahip olan Hint satrancı için altın bir çağ olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle bu, birçok genci profesyonel olmaya motive edecek. ” dedi Koneru, özel bir röportajda Haberler'ye konuşurken.

Bu arada açık alanda, 18 yaşındaki genç Rus Büyükusta Volodar Murzin, yıldızlarla dolu bir sahanın önünde muazzam bir cesaret sergileyerek altın madalyayı kazandı.

Murzin için belirleyici nokta, R Praggnanandhaa'ya karşı oynadığı sondan bir önceki tur oyunuydu; burada R Praggnanandhaa, tek hamlelik bir hatayla kaçan kazanma pozisyonuna sahipti.

Durumu hızla değiştiren Murzin, 12. ve sondan bir önceki raundun ardından tek liderliğe yükseldi ve ardından biraz daha kötü bir oyunsonu savunarak toplam 10 sayıyla zaferi mühürledi.

Açık alanda tüm Rusya'nın katıldığı bir gösteriydi; Alexander Grischuk ikinci olurken, eski dünya şampiyonası yarışmacısı Ian Nepomniachtchi üçüncü oldu ve her ikisi de 9,5 puanla bitirdi.

Arjun Erigaisi 9 sayı atarak diğer beş puanla dördüncü sırada yer alırken, Praggnanandhaa 8,5 puanla maçı tamamladı. Diğer Hintliler arasında Aravindh Chithambaram 8 puanla en iyi performansı gösteren ikinci isim oldu.

(Ajans girdileri ile)

Bu makalede bahsedilen konular