Haiti'deki çete saldırısında üç misyoner öldürüldü

celikci

New member
Haiti'nin başkentinde faaliyet gösteren Oklahoma merkezli bir misyoner grubu Perşembe akşamı çetelerin saldırısına uğradı. Haiti Misyonları örgütünün Facebook hesabında iki Amerikalının ve grubun liderinin öldürüldüğü belirtildi.

Haiti'deki Missions, iki yerel çete tarafından kontrol edildiği bilinen Port-au-Prince'in kuzeyindeki Bon Repos bölgesinde 450 çocuk için bir okul, iki kilise ve bir çocuk evi işletiyor. Bağımsız kar amacı gütmeyen kuruluş, 2000 yılında Oklahoma'dan bir çift olan David ve Alicia Lloyd tarafından kuruldu.

Saldırı, perşembe günü iki farklı çete grubunun örgüt binasını işgal etmesi, çalışanlara saldırması ve örgütün araçlarını çalması sonrasında meydana geldi.

Grup, kurbanların kurucuların Davy olarak bilinen oğlu David Lloyd III (23), eşi Natalie Lloyd (21) ve örgütün Haitili yöneticisi Jude Montis (45) olduğunu söyledi. Bayan Lloyd, Missouri Eyalet Temsilcisi Ben Baker'ın kızıdır.

Bay Baker Facebook'ta “Kalbim bin parçaya bölündü” dedi. “Hiç bu kadar acı hissetmemiştim. Çoğunuz kızım ve damadım Davy ve Natalie Lloyd'un Haiti'de tam zamanlı misyonerler olduğunu biliyorsunuz. Bu akşam çetelerin saldırısına uğradılar ve ikisi de öldürüldü. Birlikte cennete gittiler.”

Oğlu öldürülen David Lloyd Jr.'a göre Lloyd'lar, adamlarla dolu üç kamyon tarafından pusuya düşürüldüklerinde görev alanının bir kısmını terk ediyorlardı.

Babası, genç Lloyd'un içeri alındığını ve dövüldüğünü söyledi. Çete üyeleri daha sonra örgütün araçlarını ve diğer eşyalarını alarak ortadan kayboldu. Ancak ikinci bir çete ortaya çıkıp üyelerinden birinin öldürülmesiyle işler tersine döndü.

Üçü öldürülmeden önce örgütten gelen bir gönderide, “Artık bu çete saldırı moduna geçti” deniyordu.

Lloyd'lar ve program yöneticisi uydu internet bağlantısı üzerinden telefon görüşmesi yaparak olayları canlı olarak anlatabildiler. Çete üyeleri pencerelerden ateş ederken kendilerine nasıl barikat kurduklarını anlattılar.

Amerika Birleşik Devletleri'ne dönmek için sadece bir gün önce Haiti'den ayrılan yaşlı Bay Lloyd, oğluyla en son “tüm bunların ortasında” konuştuğunu söyledi. Bay Lloyd, oğlunun kafasına tabancayla vurulduğunu ve durumu sakinleştirmeye çalıştığını söyledi.

Bay Lloyd, Times'a Oklahoma'dan yaptığı bir telefon görüşmesinde, “Bir grup geldi, onu bağladı, dövdü, kamyonlarımı çaldı ve onlara ellerinden gelen her şeyi yükledi” dedi.

Oğlu, komşuları ona yardım etmeye çalışırken, kendini kurtarmayı başardı.

Lloyd, “Sonra aniden başka bir grup ortaya çıkıyor ve her şey belirsizleşiyor” dedi. “Bir sonraki grup geldiğinde tam onunla konuşuyordum. Ve bana silahla kafasına vurulduğunu söyledi. 'Artık gitmem lazım' dedi. Yine bir sürü var.”

Bay Lloyd daha sonra ne olduğunu tam olarak bilmediğini söyledi ancak görgü tanıkları ona örgütün güvenlik görevlilerinden birinin silahını ateşlemiş olabileceğini söyledi.

Bay Lloyd, “Birisi sinirlendi ve biri vuruldu, bu yüzden bunun oğlumun hatası olduğunu düşündüler” dedi.

Olay Facebook'ta gerçek zamanlı olarak kaydedildi. Bay Lloyd ve karısı, herkesi kurtarmaya ve çetelerle pazarlık yapmaya çalıştıklarını bildirdi. Daha sonra telefon hatları sustu ve üçünün öldürüldüğüne dair bir güncelleme yayınladılar.

Kurbanın ebeveynleri oğullarını Haiti'ye sadık, dindar bir Hıristiyan olarak tanımladı.

“Oğlum Haiti'de büyüdü. Kurbanın annesi Alicia Lloyd bir röportajda “Bu onun tüm hayatıydı” dedi. “Sadece Haiti'ye dönüp insanlara yardım etmek istiyordu.”

Ailesi, Bay Lloyd III'ün Missouri'deki Ozark İncil Enstitüsü ve Koleji'ne (babasının da gittiği Pentikostal kolej) gittikten sonra Haiti'ye dönmeye karar verdiğini söyledi.

Genç Lloyd tanıştığı kızlara şöyle dedi: “Hayatınızın geri kalanını Haiti'de geçirmek istemiyorsanız benimle konuşmayın” dedi Jr. Lloyd. “Haiti'yi sevdiğini ve bunun onun Kalbi olduğunu söyledi. “

Her ne kadar Port-au-Prince'te çalışan Amerikalıların çoğu, şehirdeki bir çete saldırısının havaalanının kapanmasına yol açmasının ardından Mart ayında ABD Büyükelçiliği'nden tahliye edilmiş olsa da, genç Lloyd'lar kalmayı tercih etti.

Aslında Missions'ın Haiti'deki okulu, bu yılki çete ayaklanması sırasında aylarca kapanmaya zorlanan çoğu okulun aksine açık kaldı.

Port-au-Prince havaalanı aylarca kapalı kaldıktan sonra bu hafta yeniden açıldı ve çifte yeni bir kaçış fırsatı verdi. Yine de kaldılar.

Bay Lloyd, oğluna Çarşamba günü havaalanı yeniden açıldıktan sonra bir süreliğine eve uçabileceğini söylediğini ancak teklifi reddettiğini söyledi.

“Haiti halkına karşı bir kalbi vardı” dedi.

Papaz Bay Montis, 20 yıldır organizasyondaydı. Geride bir eş ve iki çocuk, altı yaşında bir kız ve iki yaşında bir erkek çocuk bıraktı.

Bay Lloyd, “Tanışacağınız en iyi adamlardan biri” dedi.

Yaşlı Bay Lloyd, işlerine saygı duyan çete liderleriyle sık sık muhatap olduklarını söyledi.

Son aylarda yaşanan çok sayıda cinayete rağmen bölgenin son haftalarda nispeten barışçıl olduğunu söyledi. Hatta çete üyelerine düzenli olarak örgütün fırınından ekmek bile sağladığını söyleyen kendisi, barikatları aşmak için para ödemek zorunda kalmalarının yaygın bir durum olduğunu da sözlerine ekledi.

Çete liderleri ona şunları söyledi: “İnsanlara yardım ettiğiniz için minnettarız.”

“Bu yüzden kendimizi güvende hissettik.”

Haiti, normalde birbirleriyle savaşan birkaç çetenin güçlerini birleştirmeye ve hükümete karşı savaşmaya karar vermesinin ardından Şubat ayından bu yana büyük çaplı bir çete saldırısına uğradı. Hastaneler, hükümet binaları, polis karakolları ve cezaevleri saldırıya uğradı ve binlerce mahkum serbest bırakıldı.

Kriz, o sırada yurt dışında bulunan ve dönemeyen Haiti Başbakanı Ariel Henry'yi istifaya zorladı. Bocalayan hükümeti yönetmek için geçici bir konsey atanırken, ABD de çetelerle savaşmak üzere Kenya liderliğinde çeşitli ülkelerden polis ve askerlerin gönderilmesinin organize edilmesine yardım etti. Bu misyonun önümüzdeki birkaç hafta içinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Başkan Jovenel Moïse'nin 2021'de öldürülmesinin ardından çete şiddeti benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı. Birleşmiş Milletler'e göre yalnızca 2024 yılının ilk üç ayında 2.500'den fazla kişi öldü veya yaralandı.

Haiti Ulusal Polisi sözcüsü, cinayetler hakkında hiçbir şey bilmediğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Haiti'de ABD vatandaşlarının öldüğüne ilişkin raporlardan haberdar olduğunu ve konsolosluk yardımı sağlamaya hazır olduğunu söyledi. Ancak başka yorum yapılmadı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Kayıplarından dolayı aileye en içten başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.” ifadesine yer verildi.

Ekim 2021'de, 16 Amerikalı ve bir Kanadalıdan oluşan 17 Hıristiyan Yardım Bakanlığı misyoneri, bir yetimhaneyi ziyaret ettikten sonra bir çete tarafından kaçırıldı. Rehinelerden 12'si kaçtı, diğerleri serbest bırakıldı.

ABD, sorumlu çete liderlerinin yakalanması için 5 milyon dolar ödül teklif etti.

Şubat ayında silahlı haydutlar, Saint-Joseph de Cluny Cemaati'ne mensup üç kız kardeşi de Port-au-Prince'teki bir Katolik yetimhanesinden kaçırdı. Zarar görmeden serbest bırakıldılar ve herhangi bir fidye ödenmesi gerekmedi.