Gordon Lightfoot’un ölümü kişisel bir kayıptır.

celikci

New member
Büyürken, Gordon Lightfoot şarkıları oturma odasındaki müzik setinde, mutfaktaki radyoda ve aile arabasında ve babamın gitarında o kadar sürekli çalıyordu ki, Kanadalı şarkıcı-söz yazarı gibi hissettirdi. Pazartesi 84 yaşında bizimle yaşadı.

[Read: Gordon Lightfoot, Hitmaking Singer-Songwriter, Is Dead at 84]

Bu hafta 82 yaşındaki annem ve babamla hayatımızın müziğini yapan müzisyen hakkında konuştum. Babam, 1965’te Toronto halk müziği sahnesine damgasını vuran Lightfoot’u ilk gördükleri zamanı hatırladı. Ben doğmadan birkaç yıl önce yakınlardaki Hamilton’daki bir sendika salonunda olduğundan oldukça emin. Lightfoot, benden önce ailemin bir parçasıydı.

1966’daki ilk albümü Lightfoot!’un ilk günlerinde, neredeyse koltuk kadar yer kaplayan ama çok daha önemli bir mobilya parçası olan maun müzik setimizin pikapında yaşıyordu.

1960’larda ve 70’lerde popülaritesi arttıkça, Lightfoot üretkendi, yılda bir albüm çıkardı ve müzik setine yaslanarak ve kolayca ulaşılabilecek bir yerde bizimle birlikte birikti. Tüm kapaklarda Lightfoot, hassas ve kara kara düşünme özelliği vardı. 1970’lerdeki güzel görünümü benim gençliğimde kayboldu. Ama Lightfoot, ailemin her zaman ve her ses seviyesinde çalmayı her zaman kabul edebildiği tek sanatçıydı. cumartesi geceleri Pazar sabahı Evde yalnız. Bir ev dolusu şirketle. Her zaman hafifti.

Babam tüm kataloğunu akustik altı telli kulaktan çalmayı öğrendi.

Doğa ve vahşi doğa, annem, babam ve ben ve küçük erkek kardeşim için olduğu gibi Lightfoot için de ana temalardı. Yer duygusu, arka bahçemin ötesindeki Kanada’yı merak etmeme neden oldu. Birkaç siyasi şarkısı – özellikle 1967 Detroit yarış isyanlarıyla ilgili “Temmuzdaki Kara Gün” – Amerika Birleşik Devletleri’nde bir hayranlık uyandırdı.

Kanada’nın 1867’de kuruluş hikayesini anlatan panoramik bir süit olan “Canadian Railroad Trilogy” müzik eşliğinde bir tarih dersiydi. Lightfoot, mükemmel 2019 belgeseli If You Could Read My Mind’da Amerikalı müzisyen Steve Earle’ün “hikaye şarkıları” dediği şarkılarda üç dakikalık mükemmel baladlar ve heyecan verici yedi dakikalık anlatımlar yazdı.

[Read: Gordon Lightfoot’s 10 Essential Songs]

Bir Gordon Lightfoot albümü entrikalarla doluydu: trenler, gemi enkazları, ormanlar, göller ve nehirler hakkında şarkılar, zamanının çoğunu okuyarak ve yazarak geçiren içe dönük bir çocuk için gizemli ve karşı konulamaz olan yaygın bir melankoliyle.

Melodik gitarına ve pürüzsüz baritonuna bayıldım. Ancak basit, özlü şarkıları, anlatısal hikaye anlatımı ve kelime işçiliğinde bir ustalık sınıfıydı. Lightfoot’un kesin ve derin şarkıları şiir gibi okunur ve üç perdelik oyunlar gibi açılır.

Herkes Edmund Fitzgerald’ın Enkazı’nı takdir eder, ancak çocukken 1965’te Nassau, Bahamalar açıklarında alev alan ve batan bir buharlı geminin hikayesini anlatan Ballad of Yarmouth Castle’ı severdim. 1969 tarihli Sunday Concert canlı albümünde, karamsar, unutulmaz şarkı beni büyüledi ve korkuttu ve hala da öyle.

Hafif ifade edilen duygularla karışan net bir şekilde ifade edilen görüntüler, Lightfoot’un iç gözlemi benimkini körükledi.

Kanada bu hafta kendinden bir şeyler kaybetti. Okuyucular tarafından Times’ın ölüm ilanında bırakılan yaklaşık 1.400 yorumu (bu makaleyi yazarken) okudum ve bunların hepsi bir şekilde birbiriyle bağlantılı.

Lightfoot’un müziği hakkında Chico, California’dan Tim Snapp, “Bu çok duygusal, benim genç, araştıran doğama çok yerleşmiş,” diye yazdı.

Connecticut, Wallingford’dan emekli bir matematikçi olan Rick Vitale, “Gordon Lightfoot’un şarkıları hayatım boyunca içsel üzüntüme sağlam bir çapa oldu” diye yazdı. “Teşekkürler kardeşim… Diğer tarafta görüşmek dileğiyle.”

Babam her zaman analogdur, ama 2005 Noel’inde ona ve anneme yüzlerce favori şarkı, sanatçı ve hoşlarına gideceklerini düşündüğüm şarkılarla dolu iPod mini’ler verdim. Lightfoot’un her ikisinde de bulunan tam diskografisi dışında, her iPod’daki diziliş oldukça farklıydı.

Annem akış ve uydu radyoya geçti. Babam geceleri uykuya daldığında hala eski iPod’unu dinliyor. Akü yıllarca şarj tutmadı. Bir prize takılı kalır.

Salı günü babam, bugünlerde tıngırdattığı eski bir El Degas Red Sunburst modeli olan gitarıyla o gece birkaç Lightfoot şarkısı çalacağını söyledi.

Bana bir tane çal, dedim.

Lightfoot’un – bu hafta yayınlanan çalma listelerinde övülen – hitleri tarif edilemeyecek kadar iyi ve zamansız, ancak daha sık gittiğim yer onun daha derin kurguları. İşte bu hafta gerçekten takdir ettiğim 26 şarkı.

Bu haftaki Trans Canada bölümü, Toronto merkezli muhabir araştırmacı Vjosa Isai tarafından derlendi.

• Toronto Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi profesörü olan ve genellikle “AI’nın vaftiz babası” olarak anılan Geoffrey Hinton, teknolojinin tehlikelerini uyaran ve büyüyen bir eleştirmenler korosuna katılmak için Google’daki işinden ayrıldığını söyledi. (Üye olmadan makaleyi okumak için bu hediye bağlantısını kullanın.)

• The Times, Cumartesi günü Kral III. Charles’ın taç giyme törenini canlı yayınlayacak. Londra’da rapor. Kral, Kanada’nın devlet başkanıdır, ancak diğer bazı İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinde olduğu gibi, ülkedeki taca verilen destek azalmaktadır.

• Federal kamu sektörü çalışanlarını temsil eden bir sendika, Perşembe günü grevini tamamen sona erdirmeyi kabul etti.

• Yellowjackets’te Shauna’nın ergenlik çağındaki halini oynayan Kanadalı aktris Sophie Nélisse, zorlu performansı hakkında The Times’a konuştu. Uyarı: Yazı spoiler içermektedir.

• Kuzey Işıkları avcıları önümüzdeki iki yıl boyunca normalden daha meşgul olabilir.

• Nova Scotia yönetmeni Ashley McKenzie’nin Cape Breton imzalı yeni filmi Qing Hanedanlığının Kraliçeleri, NYT eleştirmenlerinin tercihi oldu.

• Resimleri New Yorker’ın kapaklarında yer alan Simcoe, Ontario doğumlu hiciv sanatçısı Bruce McCall öldü. 87 yaşındaydı.

• Kanadalı fotoğrafçı Edward Burtynsky, kıtanın Sahra altı bölgesine odaklanan Afrika Çalışmaları adlı yeni bir kitap yayınladı.

• David Waldstein, Boston Bruins’in pivotu Patrice Bergeron’un 19 yıllık muhteşem kariyerini hayranlarına ağlayarak veda ederek noktaladığını yazıyor. Ama NHL’den emekli olacak mı?
Ancaster, Ontario doğumlu olan Shawna Richer, Toronto’da yaşıyor ve Haber’ın spor editör yardımcısı. Kanada’da 25 yılı aşkın bir süre spor yazarı olarak çalıştı ve The Kid: A Season With Sidney Crosby and the New NHL’nin yazarıdır.

Nasıl yapıyoruz?
Bu haber bülteni ve genel olarak Kanada’daki olaylar hakkındaki düşüncelerinizi duymak isteriz. Lütfen bunları nytcanada@Haber adresine gönderin.

Bu e-postayı beğendiniz mi?
Arkadaşlarınıza iletin ve buradan kaydolabileceklerini bildirin.