Göçmenler Meksika'da yakalandı ve aç ve eve dönmede zorluk çekiyor

celikci

New member
Yanan bir sabah güneş altındaki huzursuz miktarda insan, Meksika'nın uzak bir köşesindeki bir göçmen memuruna kalabalıklaştı ve her bir kişi uçuşa çıktı.

Birçoğunun çok uzun zaman önce umduğu gibi Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmeye çalışmadılar. Şimdi Venezuela'ya dönmeye çalıştılar – ya da sadece bu şehirden kaçmaya çalıştılar – eğer sadece pasaport, evrak veya ayrılacak araçlara sahiplerse.

Tapachula'da, bir zamanlar Guatemala'dan göçmenler için bir hedef olan Meksika'nın en güney noktasının yakınında kaygan bir şehir olan en az 3.000 Venezüelli mahsur. Çok uzun zaman önce, binlerce kişi sokaklarda dolaştı, koruyucu evler sular altında kaldı ve avlu, park ve karelerde uyudu.

Ama şehir sessizce büyüdü. Konaklama boş oturur. Ailelerin aşırı kalabalık olduğu parklar terk edilir.

Şimdi hareket tersine çevrildi. Birincisi, insan otobüslerinden sonra, adımlarını ayağa geri çekin veya arama yöneticisinin üzerine gelin – Guatemala'ya ve kendi ülkelerine geri dönün.

Bunlar, zıt göçün büyüyen bir dalgasının bir parçasıdır: Başkan Trump'ın bir zamanlar şiddet, yoksulluk ve iklim değişikliğine kaçtıkları ülkelere geri dönme zor politikaları göz önüne alındığında, en azından daha iyi bir yaşam hayallerinden vazgeçmek için acı verici karar vermişler.

Tapachula'da kalan binlerce kişi beklemekten başka bir şey beklemek için kağıt veya kaynak eksik. Meksika'nın tekliften baskı altında kabul edilen göçmenlik kısıtlamaları ve Trump idareleri şehri atlamalarını yasaklıyor ve Venezuela'ya kolayca dönemezler.

Sekizinci ay hamile olan ve bir oda, Cinder-Block-Hütte ile bir kulübede üç çocuğa bakan 23 yaşındaki Patricia Marval, “Burada yakalandık,” dedi.

Her gün, partneriniz bir marangozda birkaç pesoyu pirinç ve ekmeği için yeterince birlikte kazımaya çalışır, ancak 1 yaşındaki Siena'nız için çocuk bezi için asla yeterli değildir. Bazı geceler uykusuna tırmanıyorlar, dedi.

Umutsuzluk o kadar ezilmiş ki, Bayan Marval, bir komşunun çocuklardan birini günde en az üç kez yiyebilmeleri için almalarını istemeyi bile düşündüğünü söyledi. “Onlardan birini terk edebilseydim, yapardım,” dedi hıçkırık. “Ama yapamam.”

Eduardo Castillejos'a göre, güney sınırında göçmen işlerini işleyen bir devlet devlet kurumu sekreteri altında, güney Chiapas eyaletine dağılmış benzer standartlarda yaklaşık 8.000 ila 10.000 göçmen var. Çoğu Venezuela, Küba ve Haiti'den geliyor ve Amerika Birleşik Devletleri'ne ulaşmayı amaçlamıştı.

Ama onlar Venezüelliler, en umutsuz olduklarını ve bunların en dik engellere maruz kaldıklarını söyledi. Kaynaklar olmadan ve seyahat belgeleri olmadan “bu insanlar sadece alternatiflerin süresi doldu” dedi Castillejos. “Çok karanlık bir durumla karşılaşıyorlar.”

Yetkili, sadece Chiapas'ta değil, ülke çapında göçmenleri istihdam etmek ve entegre etmek için daha fazla kaynak gerekli olduğunu söyledi. “Meksika artık sadece bir Transitland değil, hedef oluyoruz” dedi. “Bu gerçekliğe uyum sağlamalıyız.”

Bay Trump'ın tehdit ettiği sert tarifeleri ortadan kaldırmaya çalışan Meksika hükümeti, son aylarda ABD sınırına giden göçmenlerin akışını içerme çabalarını yoğunlaştırdı.

Tapachula'daki göçmenler, sığınma talep edildikten sonra özel bir göçmen izni verilmeden şehirden veya devletten ayrılmamalıdır, bu da aylar alabilecek bir süreçtir. Uygun belgeler olmadan gitmeye çalışanlar, düzinelerce göçmen ve hakla yapılan röportajlara göre, memurların yolcuları rutin olarak gerekli makaleler olmadan gözaltına aldığı otobüslerde ve otoyollarda göçmen kontrol noktalarıyla karşılaşırlar.

Ülkeyi terk etmek isteyenler de engellere maruz kalmaktadır, çünkü birçok geçerli geçiş, transit izin veya kimlik belgeleri eksiktir. Uzun yolculuğa çıkmanın yolu olmayanlar, Meksika tarafından sağlanan insani bir uçuş için seçilmeyi beklemelidir – ve böylece Venezüella hükümeti geri dönüşlerini onaylayabilir.

Şu anda, göçmenlerle konuşan bir yetkiliye göre, Venezuela'ya uçuş için binlerce kişi bekleme listesinde, ancak gazetecilerle konuşmalarına izin verilmediği için isimlerini vermeyi reddetti.

Sekiz ay önce Venezuela'dan ayrılan ve Amerika Birleşik Devletleri'ne ulaşmayı uman ve şimdi doğumdan önce insani bir uçuşta Venezuela'ya gidebilmesini umuyor. Yaklaşık üç ay içinde.

Bazıları için, özellikle yıllardır seyahat edenler, beklemek dayanılmazdır.

34 yaşındaki Keila Mendoza, sekiz yıl önce Venezuela'dan kaçtı, Kolombiya'ya gitti ve sonunda ABD'ye ulaşmayı umdu. Yolda partnerine çarptı ve çocuklarını 7 ve 3 doğurdu.

Altı ay önce Tapachula'ya geldiler ve kabusları başladı. Suçlular, Bayan Mendoza'yı yedi gün kaçırdı ve fidye istedi ve ailenin çizdiği küçük parayı çaldı. Kısa süre sonra partneri onu terk etti.

Şimdi Bayan Mendoza yerel bir süpermarkette kolay bir iş çıkarıyor ve genellikle yeterli olmasa da yiyecekleri örtmeye ve kiralamaya çalışıyor. “Bazen para kazanmıyorum ve oğullarımı besleyemiyorum” dedi.

Sahip olduğu tek belgeler, Kolombiya vatandaşlıklarını kanıtlayan erkek çocuklarının kimlik belgeleridir. Yıllar önce kaçtığı ülkeye dönme fikri onu korku ile yerine getiriyor.

“Eve gitmek istiyorum ama hiçbir şey beni beklemiyor” dedi. “Hayata hiçbir yerden nasıl başlıyorsunuz?”

Bu belgeler bile birçok göçmenden daha fazla. Tapachula'daki insanlar arasında uzun yolculukta Venezuela'dan aileleri yetiştiren kadınlar var. Bazıları Peru ve Kolombiya gibi yerlerde dünyaya getirdi ve şu anda farklı uluslara sahip olan çocukları getirdi – ancak kim olduklarını kanıtlamak için resmi makale yoktu. Doğum sertifikaları veya geçişleri olmadan, güvenli olmayan gelecekleri daha da dengede durur.

“Gitmek için umutsuzum, ama yapamam, ne yapacağımı bilmiyorum,” dedi Bayan Marval, Kim üç çocuğu var: Venezuela'da doğan 7, 7; Kolombiya'da doğan 4 yaşındaki Ailan; ve Peru'da doğan 1 yaşındaki Siena.

Umutsuzluk duygusundan hissedilen, bazen kendi hayatını bitirmeyi düşündüğünü söyledi. Ancak çocuklarından daha derin acı veren düşüncenin bir şey yapmasını engellediğini söyledi.

Annelerin çoğu tek kararlarının imkansız olduğuna inanıyor. Sekiz ay önce iki kızı ile Venezuela'dan ayrılan Marielis Luque, Meksika'da ilerlemesi işe alınmadan önce yedi ülkede yürüdü.

Tapachula'da kaçırıldı ve özgürlüğü için özgürlüğü için 100 dolar ödedi, şehirdeki birçok kişi için neredeyse boş bir miktar.

“Buraya geldiğim için pişmanım ve iki kızım tüm bunlardan geçti,” dedi gözlerinde gözyaşlarıyla. “Ama Venezuela'da kalmak da bana kötü bir anne yapardı.”

Güney'e dönebilenlere giderek daha fazla karar veriliyor.

Şehrin şehir merkezinin yakınında, yaklaşık 30 Venezuelalı bir grup, uzun yolculuk evlerinin ilk aşaması olan Guatemala'ya bir otobüs için sessizce bekliyordu. Bazıları kendilerini Amerika Birleşik Devletleri'nden rapor etmiş, diğerleri bunu asla bu sınıra sokmamıştır. Ama iki ortak şeyleri vardı: geri dönme arzusu ve yolculuğu mümkün kılmak için yeterli para.

33 yaşındaki Deisy Morales, otobüse binmeden kısa bir süre önce “Ülkemde yabancı bir ülkeden daha açlıktan ölmeyi tercih ederim,” dedi. “Eve gidiyorum!”

Mariana Morales ve Marian Carrasquero Rapor raporları.