Gezegen Çiftlikleri: Sürdürülebilir, su veya böcek ilacı israfı olmadan dikey mahsuller doğar (ve yeniden doğar).

oKMaDeM

New member
22 Ocak 2024'te saat sabah 6'da Avrupa'nın en büyük dikey tarım şirketi Planet Farms yanıyor. Sekiz işçi halihazırda çalışıyor. Daha fazlası geliyor. Alarm zamanında çalışıyor, herkes güvende. Ama yılların emeği ve emeği yanıyor. Saat 06.45'te felaketin boyutu zaten belli oldu. Cavenago di Brianza'dan siyah bir duman sütunu yükseliyor ve tüm A4 boyunca görülebiliyor. Dünyayı ve tarımı değiştirme hayaliyle iki vizyoner girişimcinin 2018 yılında kurduğu teknoloji şirketinin fabrikası yıkılır. Kül tarlasına dönüştü. Çocukluk arkadaşları Luca Travaglini ve Daniele Benatoff, Planet Farms'ın kurucu ortaklarıdır. Ve hırsları uçup gitmedi. Aslında kendi kendini besliyordu. Dünyanın en büyük dikey çiftliklerinden biri olacak Cirimido'da (CO) yeni bir tesisle şimdiden hızlanıyorlar. Atık veya böcek ilacı olmadan yetiştirilecek, %95 su ve %90 toprak tasarrufu sağlanacak.

İkili yangından bu yana ilk kez konuşuyor. O saatlere duygudan çatlayan seslerle bakıyorlar. Şafakta ilk bilgilendirilen Travaglini olur. Benatoff Amerika'dan Londra'ya uçuyor. Gezegen onların hayatıdır, bir misyonudur. İlk anlarda sadece kaos, telefonlar, itfaiyeciler, gazeteciler vardı. Her yerde dronlar uçuyor, yaklaşacak kimse yok.

LT “Yıkıcıydı. Bir çocuğun yanmasını izlemek gibiydi. O gün girişimci olmanın ne demek olduğunu anladım. Bizimle çalışanların gözlerini asla unutmayacağım. Gözleri dehşet doluydu. Cevap ararcasına bana baktılar.”

Şok. Ancak hemen olumlu bir yüzü de var.
“Acıyla birlikte kalbimiz de bize ulaştı. Dayanışma. Müşteriler, bankalar, yatırımcılar, kurumlar, arkadaşlar. Hatta yabancılar. Herkes bize güç verdi. Cavenago halkı bizi derinden etkiledi. Bize e-postayla yazdılar: “Gelebilirim ve gelebilirim” Brembo gibi büyük şirketler işe devam etmemiz için bize ofislerini teklif etti. Sadece salata yapan bir şirketi değil, bir şeyi temsil ettiğimizi anladık.”

Bu arada Daniele Benatoff 11.15'te Londra'ya iniyor. Telefonu açar ve onlarca çağrı ve mesaj bulur. Korkar, çocuklarını düşünür, önce annesini sonra da Luca'yı arar. “Evet, sadece iki dakika ağladık.”

Ve daha sonra?
LT “Biz o acıyı enerjiye dönüştürdük. Dayanışmayı eyleme dönüştürdük. Eğer durup izleseydik, hak etmeyen bir şirketi yok etmekten başka bir şey yapmazdık. Saat 13.30'da tüm ekibimize ve yatırımcılarımıza görüntülü görüşme ile güncel bilgileri verdik. “Kimse ölmedi. Planet Farms ölmedi, bu yüzden yeniden doğmaması gerekiyor. Evet, dev bir rögar kapağıyla karşılaştık ama geri döneceğiz ve eskisinden daha güçlü olacağız.” Geriye dönüp baktığımda, bunun bize iyi geldiğini söyleyebilirim. Karşılaşabildiğimiz başka bir zorluk. Biz bunu başaramadık.' Nasıl hareket edeceğimizi bilmiyorum ama çok ama çok şey öğrendik”.

Veritabanı “Uçakta The Way of the Obstacle'ı (Ryan Holiday, ed.) okuyordum, ne tesadüf. Dünyada yapılan harika, yenilikçi her şeyin (ki çoğu zaman hafife aldığımız) sonuç olduğunu söylüyor Yani engele rağmen doğmadım ama onun sayesinde Luca'nın sabahını ateşin karşısında bulmadım, tenimde koku hissetmedim. Hemen şu duygu oluştu: “Orada artık Cavenago yok, şimdi başka bir şey yapalım.” İndikten iki saat sonra herkesi bir toplantıya çağırdık.”

İlk kelimeler?
“Çocukların düştüğünde yaptığı gibi birbirimize baktık. Durumun ciddi olup olmadığını, kendilerine zarar verip ağlamaları mı gerektiğini, yoksa kalkıp devam etmeleri mi gerektiğini görmek için size bakıyorlar. Neyse, aramızda Kendimizi odaya kilitleyip ağlamayı düşündüğümüz bir an bile olmadı. Elbette bir gün küresel düzeyde bir etki yaratacağımıza da inanıyoruz. ateş, yanmadı.”

Sizin için çalışan 100 kişiyi nasıl yönettiniz?
LT “Biz onlara sahip çıktık, onlar Planet'in ruhu. Kimseye ne işten çıkarma tazminatı ödettik, ne de sosyal güvenlik ağı kullandık. Cirimido'da 44 bin m2 alanda çalışacaklar, 180 kişi zaten var” Artık herkes iyileşmeye odaklanmış durumda.”

Tam olarak ne oldu?
LT “Karmaşık bir otomasyon sistemimiz var. Ve tüm bu süreç yangın çıkaramaz. Ancak arızanın meydana geldiği üretim sahasında değil, dışarıdan erişimi olan teknik odada makineler vardı. Görünüşe göre bakım yapılmış. Bugüne kadar nedenleri hala net değil. Sorun şu ki, bir bina alev aldığında, özellikle de bu bir gıda fabrikasıysa, onu söndürmek zordur, bunu yeni fabrikaya taşımaya karar verdik. makineler çok uzakta…”

Öğrendiğiniz en büyük ders nedir?
Veritabanı “Olumluluk, olumsuzluktan çok daha bulaşıcı. Hepimizin şikayet etme eğilimi var ama olumlu vizyonlar itici bir güç. Çoğumuz için, her akşam eve geldiklerinde gördükleri renklerle aydınlanan güzel fabrikanın sahibi biziz. Işıklarımızda İtalyan bayrağı kullanılıyordu, dikkat edin, artık A4 boyunca hemen hemen tüm sanayi tesislerinde üç renkli bayrak çekilmiş veya ışıklandırılmıştır.”

Şu anda ne yapıyorsun?
“Yapılacak çok şey var. Takip edilecek bir sigorta süreci, hızlanan bir tesis, yakında Birleşik Krallık'ta da lansmanı yapılacak. İlk sürdürülebilirlik raporunu yayınladık. Ardından projenin hala güncel olduğundan emin olmalıyız ve biz de devam edecek. Harika saatler yeni fabrikanın başlangıcı için geri sayımı işaret ediyor. Londra'da, Portekiz'de, Hollanda'da, Milano'da, Cinisello'daki ofislerimizin her birinde senkronize olduk: -56 gün.”

LT “Bu dönemi yaşamak bize büyük bir ivme kazandırdı. Bugün iklimin etkileri giderek daha belirgin hale geliyor, geleneksel tarım krizde. Biz zor bir tarihsel anda somut bir çözümüz. Olanlar mavi barıştan bir şimşekti. Kaydediyorduk. İlk günden beri hayalini kurduğumuz ilk büyüme rakamlarına ulaştık ama Planet'i yaratmaya karar verdiğimizi ve gemileri yaktığımızı hatırladık…”

Gemileri mi yaktınız?
“Başarılı bir girişimci bize şunları söyledi: Eğer ayrılmaya karar verirseniz gemileri yakmayı unutmayın. Toprakları fethetmek ve birliklerinin korkusunu yenmek isteyen İspanyol bir kaşifin hikayesinden bahsediyordu, onları kıyıya çıkardı ve onlara emir verdi. Böylece geri çekilme yolunu ortadan kaldırdık. İlk sorundan vazgeçmemenin tek yolu var, o da o vizyona ihanet etmeyelim. Arkanı dön ve tekrar git.” Bugüne kadar ikili, o güne ait bir videoyu hâlâ inceleyemedi…