Gabriella Greison: “Gitarla iklim değişikliği hakkında konuşuyorum”

oKMaDeM

New member
Onu çok yönlü olarak tanımlamak yetersiz kalabilir. Nükleer fizikçi, yazar, tiyatro oyuncusu, oyun yazarı, popülerleştirici, gazeteci, sunucu ve hatta şimdi müzisyen. Öyle ki, ona yeni bir iltifat ederek onu şaşırtmak için, kendisini bir bilim adamı olduğu kadar “hikaye anlatıcısı ve bongo oyuncusu” olarak tanımlamayı seven, 1965 Nobel Ödülü sahibi büyük fizikçi Richard Feynman'dan da bahsetmemiz gerekiyor. “Ne güzel bir karşılaştırma! Teşekkürler, sonunda biri bana çok güzel bir şey söyledi” diyor fizikçi gülümseyerek Gabriella Greison sahnede olduğundan daha Yeşil&Mavi Festivali ile IBM Stüdyoları Milano ve BAM Tree Kütüphanesi Milano (nerede 4 Haziran saat 18.00), biraz da büyük Amerikalı fizikçi gibi, bilimi müzik aracılığıyla, gitarı tıngırdatarak aktarmayı seçti. “Gerçekten kullandığım tek program. Şans eseri bana bir müzisyen eşlik ediyor, hâlâ ders alıyorum…” diyor.

Tiyatro, kuantum fiziği, iklim çalışmaları ve müziği bir araya getirme fırsatı, tam da popülerleştiricinin “İklim Değişikliği Fiziği” adlı bir gösteri sunacağı Milano'daki G&B sahnesidir. “Hem ısınmanın dinamikleri hakkında gerçekten konuşmak hem de fizik çalışmalarım hakkında konuşmak için açıkça oynadığım” bir başlık. Evinin arkasında bir yerde kişisel deneyiminden bir parçasını seçtiği, bilimsel bilgisini hikaye anlatıcılığı tiyatrosunun sırlarıyla birleştirerek Marco Paolini, Ascanio Celestini, Massimo Popolizio, Lucilla Giagnoni ve Laura Curino'yu inceleyerek öğrendiğim hikaye, pay “.

Kahramanlar

Stefano Mancuso: “Şehrin serinlemesi için ağaçlara yer verelim”

kaydeden Cristina Nadotti

22 Mayıs 2024

“Son zamanlarda – diyor Greison – Cenova'nın iç kesimlerinde sahip olduğum bir evin yakınında, Liguria'daki Trebbia nehrinde, yine yeni iklimin gerektirdiği değişiklikleri inceledim ve gözlemledim. Bunları bir hikayeye yerleştirerek anlatmayı seçtim. merkezdeki üç kişiyi vurgulayan hikaye: Albert Einstein, Ernest Hemingway ve Svante Arrhenius İkincisi belki daha az biliniyor: aslında İsveçli bilim adamı iklim değişikliği hakkında konuşan ilk kişilerden biri (aynı zamanda fosil yakımıyla ilgili olarak, ed.) zaten yirminci yüzyılın başında “.

Greison, değişen bir nehrin gerçek gözleminden, edebiyat ve gitarın kullanımına kadar, tıpkı anlatım yönteminin seçiminde “benzersiz” hissedildiği gibi, benzersiz bir gösteri yarattı. “Kadın bilim insanları arasında bu sistemi kullanan az sayıdaki kişi arasında olduğumun farkında olsam da bunu hoşuma gittiği için yapıyorum. Ancak şunu da söylemek gerekiyor: Bugün dünyanın nereye gittiğini anlamamıza yardımcı olmak için bilgiye ihtiyacımız var. Kesin bilimsel bilgi ve eğitim. Aksi takdirde, pandemiden bu yana herkes birdenbire herhangi bir konuda bilim adamı haline geldi, bunun yerine bildiğim iki konuyu – kuantum fiziği ve iklim değişikliği – kullanmaya çalışıyorum. Verilerin kullanılması konusunda kamuoyunun düşünmesini sağlamak için emin olun”. Bilime konuşan Greison, “inkarcıların adı bile geçmemeli: onlar benim radarımda değiller. Bana göre onlar, kanıtları inkar eden işe yaramaz bir azınlıktır” diye açıklıyor.

Elbette sergilerinde değindiği temalar arasında bir de ona en yakın olanı var: İtalya'da çok güncel bir konu olan atom. “Ben sol görüşlü bir kadınım – Greison'a saldırıyor – ama sağ kanadın nükleer enerjiyi yeniden başlatma konusunda başarılı olduğunu inkar edemem. Ben bir nükleer fizikçiyim ve bu konuda hiçbir şey yapamam: Son derece taraftarım. Stefano'nunki gibi mini reaktörlere açılsın Fransa'nın istemesi iyi bir şey, çünkü bunlar artık çözüm ve temiz enerji elde etme konusunda bize de özel yatırımlar yapmamıza izin veriyor. Aslında Meloni hükümetine bir yardım teklif ediyorum: neden düşünmeyelim? Nükleer enerjiye yatırım yapmak isteyene sağlanacak vergi indirimleri hakkında 'atom' diyelim?”

Nükleer enerjiye dair mantığı ise şu noktadan başlıyor: “Bana göre, büyük veri ve yapay zeka çağında yenilenebilir enerji, ihtiyacımız olan elektriğin tamamını garanti altına almak için yeterli değil. Bu nedenle, karbondan arınmak için bile yeni nesillere ihtiyacımız var. Nükleer teknolojinin yanı sıra plazma füzyonunun yanı sıra lazer füzyonunun da ABD'deki gelişimini gözlemlemeliyiz”. Genel olarak Greison bize gezegenin gelecek için daha fazla fiziğe ihtiyacı olduğunu hatırlatıyor çünkü “fizikle insanların yaşamlarını iyileştiriyoruz”.

Ancak yarının gerçek umudunun gençler olduğunu söylüyor. “Az bilmenin tehlikeli olduğunu, çok bilmenin ise hiçbir zaman tehlikeli olmadığını anlıyorlar. Bizi savaşa veya iklim değişikliğine karşı mücadelede harekete geçmeye itiyorlar: Onlar daha hızlı ve daha aktifler. Öte yandan yetişkinler hala Kurumlardan politikaya kadar ihtiyaç duyduğumuz acil değişikliklere izin vermeyen aşırı hiyerarşik sistem.”