Frank Gehry, Kanadalı çocukluğunun sokaklarına geri dönüyor

celikci

New member
İspanya, Bilbao’daki serbest biçimli Guggenheim Müzesi’nin mimariyi yeniden tanımladığı ve 1990’ların sonunda müze binasında patlamayı ateşleyen mimar Frank Gehry, kısa bir süre önce yeni bir projenin başlangıcını kutlamak için Toronto’ya dönmüştü.

Toronto’da doğup büyüyen Bay Gehry’nin Kanada’daki tek işi, büyüdüğü mahallede 2008’de açılan Ontario Sanat Galerisi’nin eleştirmenlerce beğenilen yenileme çalışmasıydı.

94 yaşında, herkesin bildiği gibi emekli olmaya ilgisiz ve geçen ay Kanada’daki başka bir başyapıta tanık olmak için Toronto’ya geldi: bugüne kadarki en yüksek projesi olacak iki konut kulesi. Bir kule 84 kat yüksekliğinde olacak; diğeri, 74.

Forma olarak bilinen proje, Toronto Senfoni Orkestrası’nın şu anki evi olan Roy Thomson Hall’un yakınında, Bay Gehry’nin gençliğinde bölgeye demiryolu rayları ve depoların hakim olduğu zamanlarda dolaştığı sokaklarda kurulacak.

Bay Gehry ve Bay Gehry’nin Bay Mirvish’in özel bir sanat galerisi sahibi olduğu günlerden tanıdığı tiyatro sahibi David Mirvish arasındaki bir işbirliği olarak başladı. On yıl önce açıklanan orijinal plan, her biri 80’den fazla katlı üç kule gerektiriyordu, ancak halktan ve bazı politikacılardan gelen tepkiler üzerine küçültüldü. Nihai tasarım, Galler Prensesi Tiyatrosu’nu yıkmak yerine koruyor ve ilk planda yıkılacak olan dört depodan ikisini elinde tutuyor. Bay Mirvish ayrıca projeyi bir geliştiriciler konsorsiyumuna sattı.

Bay Gehry, temel atma ile ilgili birçok fotoğraf için poz verdikten sonra, geliştiriciler tarafından kullanılan bir ofiste onunla tanıştım. Sohbetimiz uzunluk ve netlik için düzenlendi.

Burada hala sokaklarla bir bağ hissediyor musunuz?

Çocukken King Street’te telefon rehberi dağıttım; Küçük bir vagon çektim. Büyükbabamın hırdavat dükkanı West Fleet Caddesi’ndeydi. Ve sinemaya filan gitmek için büyükannemin yaşadığı Beverly Caddesi 15 numaradan şehir merkezine yürüyerek giderdim. Yani bu mahalle erken hayatımın bir parçasıydı.

Bu yüzden mahalle için bazı hislerim var ama gidişat için değil.

Eski mahallen nasıldı?

Çoğu şeyin diğer her yer kadar eski olduğu ortaya çıktı. Bir kule inşa ediyorlar ve miras ya da ilişki hakkında pek konuşulmuyor; Sadece tıkırtı! Ve zamanı geldi.

Dünyanın çoğu şehrinde binalar oldukça kötü. Sadece Kanada’yı suçlamıyorum.

Çocukluğunuzdaki mahalleyi yeniden şekillendirmek özellikle zor bir proje miydi?

Bunu yaptığımıza inanamıyorum. Onca konuşma, onca çalışma ve uzun bir aradan sonra ortaya çıktı. Ama bunlar zamanla oluyor.

Şehir bürokrasisi, planlama dairesi ilk günden itibaren bize hep destek oldular. Ama çok yorum yaptılar, bunu istediler, şehri benden daha iyi bildikleri için koydum.

İçine çok iş girdi. Bir tablo gibi. Bu nedenle, ışığı belirli bir şekilde yakalamak ve bu yüzeyi binanın geri kalanından ayırmak için cam bazı yerlerde kaydırılmıştır. Bunu görsel olarak düzenlemek için çok özen gösterildi. Bu yıllar içinde gösterecek. Bunu görecek ve ah, bunu o yaptı diyeceksiniz.

Eski mahallenizdeki iki projeden sonra, orada üstlenmek istediğiniz başka bir şey var mı?

Burada, Massey Hall’da Sir Ernest MacMillan şefken klasik müzik dinleyerek büyüdüm. O Grange Park’ta bisikletiyle gezerdi, ben de o parkta bisikletle Bloor Collegiate’e giderdim. Bir gün durdu ve benimle konuşmaya başladı. “Dün gece senin konserine gittim” dedim ve bu onu sarstı.

Ne yazık ki Roy Thomson Hall’daki akustik en iyisi değil. Ama yine de klasik müzikle çok ilgileniyorum ve sorunu çözmeye yardımcı olmayı çok isterim. Kimse benden bunu yapmamı istemedi ama ben yapmaya hazırım.

• Jim Robbins, Vancouver merkezli Teck Resources’ın Britanya Kolumbiyası’ndaki madenlerinden birinden salınan selenyum seviyelerinin uluslararası sınırdaki su yaşamı için bir tehlike haline gelip gelmediği konusunda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki düzenleyiciler, İlk Milletler ve bilim adamlarıyla nasıl anlaşmazlığa düştüğünü bildirdi.

• Jeolojik zamanda önerilen ve tartışmalı yeni bir bölüm olan Antroposen’i temsil etmesi için Ontario’nun Niagara Yarımadası’ndaki bir doğa rezervindeki küçük bir göl seçildi.

• Açıklamalı sonar görüntüleri kullanılarak oluşturulan bir harita, Titan denizaltısının patlayarak içerideki beş kişiyi de öldürdüğü sırada Titanik’in derin su enkazına ne kadar yakın olduğunu gösteriyor.

• Norman Mayersohn’un yaz destinasyonlarındaki otomobil gösterileri rehberi, Owen Sound, Ontario yakınlarındaki Cobble Beach Concours d’Elegance’ı içeriyor. Bu yıl Porsche’nin 75. ve Buick’in 120. yıl dönümüne odaklanılıyor.

• Kanadalı siyah buz hokeyi oyuncularının diğer oyuncular, antrenörler ve taraftarlar tarafından katlanmak zorunda kaldıkları ırkçılığı konu alan Hubert Davis imzalı bir belgesel olan “Black Ice”, Haberler Eleştirmenlerinin Seçimi’nde. Bay Davis, diye yazıyor Nicolas Rapold, “buz hokeyinin ülkesinin kimliğinin önemli bir parçası olduğunu ve oyunu seven Kanadalı beyaz olmayan oyuncuların küçük yaşlardan itibaren ait olmadıklarını öğrenmelerinin nasıl hissettirdiğini gösteriyor.”

• Emlak bölümünde Tim McKeough, Torontolu tasarımcı Stephan Weishaupt’un şehrin kuzeybatısındaki kırsal bir bölgede küçücük, köhne bir bekçi kulübesini nasıl restore ettiğini anlatıyor. Bir slayt gösterisi şık sonucu belgeler.
Windsor, Ontario yerlisi olan Austen, Toronto’da eğitim gördü, Ottawa’da yaşıyor ve yirmi yıldır Haberler için Kanada’yı haber yapıyor. Onu Twitter’da @ianrausten’de takip edin.

Nasıl yapıyoruz?
Bu haber bülteni ve genel olarak Kanada’daki olaylar hakkındaki düşüncelerinizi duymak isteriz. Lütfen bunları nytcanada@Haber adresine gönderin.

Bu e-postayı beğendiniz mi?
Arkadaşlarınıza iletin ve buradan kaydolabileceklerini bildirin.