Doğrudan temin SGK'ya bildirilir mi ?

Ilay

Global Mod
Global Mod
Doğrudan Temin SGK’ya Bildirilir mi? Bilimsel ve Toplumsal Bir Analiz

Merhaba dostlar, uzun süredir kamu ihale süreçleriyle ve özellikle doğrudan temin yöntemiyle ilgili bir araştırma yürütüyorum. Konu çok teknik görünebilir ama aslında hepimizi yakından ilgilendiriyor: “Doğrudan temin yoluyla yapılan alımlar, SGK’ya bildirilir mi?” sorusu. Çünkü işin içinde hem mevzuat, hem mali denetim, hem de çalışan hakları var. Bilimsel bir bakış açısıyla incelemek istedim, ama aynı zamanda sizlerin düşüncelerini de merak ediyorum.

Doğrudan Temin Nedir?

Öncelikle doğrudan temin kavramını netleştirelim. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre, belirli parasal limitlerin altında kalan mal ve hizmet alımları ile bazı özel durumlarda doğrudan temin yöntemi kullanılabiliyor. Yani kurum, ihaleye çıkmadan, daha hızlı ve pratik şekilde alım yapabiliyor.

Bu yöntemin tercih edilmesinde iki temel gerekçe öne çıkıyor:

1. Zaman tasarrufu: Acil ihtiyaçlarda prosedürler kısalıyor.

2. Maliyet kontrolü: İdareler düşük bütçeli işlerde daha esnek davranabiliyor.

SGK Bildirimi Konusu

Gelelim asıl meseleye. SGK’ya bildirim, yani Sosyal Güvenlik Kurumu’na işçi ve hizmet ilişkilerinin bildirilmesi, çoğunlukla işçilik maliyetleriyle bağlantılıdır. Burada kritik nokta şudur:

— Eğer doğrudan temin kapsamında sadece mal alımı yapılıyorsa (örneğin bilgisayar, kırtasiye, araç vb.), SGK bildirimi söz konusu değildir.

— Ancak işçilik hizmeti içeren bir doğrudan temin varsa (örneğin temizlik, güvenlik, bakım-onarım hizmetleri), bu durumda SGK bildirimi devreye girer. Çünkü işçilerin sigorta ve sosyal güvenlik yükümlülükleri söz konusudur.

Erkeklerin Veri Odaklı Yaklaşımı

Geçtiğimiz günlerde bu konuyu Selim’le tartışıyorduk. Selim analitik bir şekilde mevzuatın rakamlarına bakarak şunu söyledi:

— “Bak, 2023 yılı için doğrudan temin sınırı mal alımlarında 665 bin TL, hizmet alımlarında 221 bin TL civarında. Eğer bu tutarların altında kalıyorsa, idare doğrudan temin yapabiliyor. Ama işçilik varsa, işçilik maliyetleri SGK’ya bildirilmeli. Veriler net şekilde bunu gösteriyor.”

Veri odaklı bu bakış açısı, aslında hukuki çerçeveyi tam anlamıyla özetliyor. Yani erkeklerin analitik yaklaşımı, soruyu mevzuat hükümleri üzerinden çözmeye çalışıyor.

Kadınların Sosyal ve Empatik Bakışı

Ama aynı konuyu Ayşe’ye sorduğumda bambaşka bir noktaya değindi:

— “Benim için burada en önemli şey, işçilik varsa insanların haklarının korunması. Yani kurum SGK’ya bildirim yapmazsa, o işçiler emeklilikten sağlık sigortasına kadar birçok haktan mahrum kalır. Doğrudan teminin kolaylık sağlaması güzel ama sosyal etkileri göz ardı edilmemeli.”

Elif ise konuyu daha toplumsal açıdan yorumladı:

— “Aslında mevzuatın amacı şeffaflık sağlamak. Doğrudan temin, küçük çaplı işler için faydalı olabilir, ama işçiler söz konusu olduğunda bildirim yapılmazsa kayıt dışı çalışma artar. Bu da sadece bireyi değil, toplumu etkiler.”

Gördüğünüz gibi, kadınların yaklaşımı daha empatik ve toplumsal etkiler üzerine odaklanıyor.

Bilimsel Verilerle Karşılaştırma

Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de kayıt dışı istihdam oranı 2022 yılında yaklaşık %29 seviyesinde. Yani her üç çalışandan biri sosyal güvenlik sistemine dahil değil. Bu oranın yüksek olmasının nedenlerinden biri, küçük ölçekli işlerin ve hizmet alımlarının gerektiği gibi SGK’ya bildirilmemesi.

Dolayısıyla doğrudan temin yöntemi, yanlış uygulandığında kayıt dışı istihdamı artırma riski taşıyor. Ancak mevzuata uygun şekilde yürütüldüğünde hem hızlı hem de yasal bir çözüm sağlıyor.

Küresel ve Yerel Dinamikler

— Avrupa ülkelerinde küçük alımlar için benzer yöntemler uygulanıyor, ama SGK benzeri sosyal güvenlik kurumlarına bildirim konusu son derece sıkı denetleniyor.

— Türkiye’de ise denetim süreçleri daha gevşek olduğundan, işçi hakları ihlali riski daha yüksek.

Yani bu konu sadece “bildirilir mi, bildirilmez mi?” sorusuyla sınırlı değil. Aynı zamanda küresel karşılaştırmalar yaparak sistemin eksiklerini görmemizi sağlıyor.

Tartışmaya Açık Sorular

— Sizce doğrudan temin yöntemi, işçilerin haklarını korumak açısından yeterli mi?

— SGK bildirimleri konusunda daha sıkı denetimler getirilmeli mi?

— Erkeklerin veri odaklı yaklaşımıyla kadınların empatik yaklaşımı birleşirse, daha adil bir sistem kurulabilir mi?

— Kayıt dışı istihdamla mücadelede doğrudan teminin rolü ne olmalı?

Sonuç

Bilimsel veriler gösteriyor ki doğrudan temin, maliyet ve hız açısından avantajlı olsa da, SGK bildirimi konusu işin en kritik noktasıdır. Erkeklerin analitik, veri odaklı bakış açısı bize mevzuat sınırlarını hatırlatıyor. Kadınların empatik ve toplumsal bakışı ise işin insani boyutunu öne çıkarıyor.

İkisini birleştirdiğimizde ortaya çıkan sonuç net: Eğer işçilik varsa, SGK bildirimi yapılmalı; yapılmazsa doğrudan temin, kolaylıktan çok hak kaybına dönüşür.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Bu süreçte sizce en büyük sorun mevzuat mı, yoksa denetim eksikliği mi?