BCCI’nın Net Değeri Nedir? Rapor, Hindistan Yönetim Kurulu’nun Değerlendiğini Söylüyor…

oKMaDeM

New member
Rohit Sharma ve Pat Cummins’in dosya fotoğrafı

Hindistan Kriket Kontrol Kurulu (BCCI), dünyadaki en zengin kriket kuruludur. ICC’nin genel gelir havuzunun büyük bir kısmını elinde bulunduran Hindistan yönetim kurulu, küresel kriket yelpazesinde itici bir güçtür. Peki BCCI diğer üst kurullarla karşılaştırıldığında ne kadar zengin? Bir rapor, en üst sırada yer alan BCCI ile ikinci sıradaki Cricket Australia arasındaki uçurumun altını çizdi; Hindistan yönetim kurulu Avustralyalı mevkidaşının 28 katı kadar kazanç elde etti. Daha kesin olmak gerekirse, BCCI’nın net değeri 2,25 milyar ABD dolarıdır (18.700 crore INR).

Hindistan’ın ‘kriket delisi ülke’ olarak adlandırılmasının bir nedeni var. Kriketin Hindistan’daki pazarı dünya çapında benzersiz olmaya devam ediyor. Aslında diğer ülkeler, takımın getirdiği gelir nedeniyle Hindistan’a ev sahipliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyor.

Cricbuzz’a göre BCCI’nın değeri 18.000 INR’nin üzerinde olmasına rağmen Cricket Australia’nın net değeri 660 crore (79 milyon ABD Doları) seviyesinde. Rapora göre listelerde üçüncü sırada 59 milyon dolar değerindeki İngiltere ve Galler Kriket Kurulu (ECB) yer alıyor. Aslında BCCI, yönetim kuruluna göre ilk 10 yönetim kurulunun toplam net değerinin yaklaşık %85’ini oluşturuyor.

Raporda ayrıca, 10 Aralık’ta başlayacak olan Hindistan turundan Cricket Güney Afrika’nın gelirlerinin ne kadar büyük bir artış elde edeceği de vurgulandı.

Hindistan’a karşı 30 gün boyunca oynanacak kriket maçının CSA’nın cebine yaklaşık 68,7 milyon dolar girmesi bekleniyor. Basitleştirmek gerekirse, bu maç başına yaklaşık 8,6 milyon ABD doları veya günde 2,29 milyon ABD doları anlamına gelir. CSA mali açıdan zengin bir kurul değil ancak söz konusu paranın, CSA’nın son üç mali yılda uğradığı 6,3 milyon ABD Doları, 10,5 milyon ABD Doları ve 11,7 milyon ABD Doları tutarındaki zararları silmesi bekleniyor.

Hindistan Premier Ligi’nin popülaritesinin artması ve Kadınlar Premier Ligi’nin ortaya çıkmasıyla birlikte, BCCI’nın gelir havuzunun bu sporda daha da yükseklere çıkması bekleniyor.

Bu makalede bahsedilen konular

BCCI Uluslararası Kriket Konseyi Kriket