Andrea Pennacchi ve nükleer kıyamet: “Sinemada sadece gezegen için korkularımız değil: sanat yeni kelimeler bulabilir”

oKMaDeM

New member
Dünyanın dört bir yanına dağılmış 13.000’den fazla nükleer savaş başlığı var. Yaklaşık on eyalette bunlara sahip. Veriler, özellikle Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş dikkate alındığında ancak alarm verebilir. Film, bu derin kaygının manivelasını hareket ettiriyor. “Plüton” İle ilgili Renzo Karbonera, ilk çalışması “Resina”dan bu yana çevrenin korunması konusuna büyük önem veren genç bir yönetmen. Yeni ve güçlü filmi bile atomik risk korkusunu derinlemesine ele alıyor ve savaşla sürekli bir arada yaşamamızın görüntülerine aktarılıyor.

“Neredeyse bir şeye benziyor anlık film – aktörü vurgular Andrew Pennacchikarakteriyle halk arasında ünlü Şahinprogramın daimi konuğu Canlı propaganda (La7’de yayın) ve “Pluto”nun kahramanı – yeni jeopolitik gerilimlerin ışığında tasarlandı ve bunun yerine Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz henüz patlamamıştı ve öngörülebilir bile değildi”.

Andrea Pennacchi için yoğun bir dönem, şimdi “Pluto” ile sinemada ve “Pojana ve kardeşleri” ile sinema turnesinde (burada, Poiana’nın şarkı söylediği, dans ettiği ve seyirciyi “made in Veneto”ya sürüklediği) yolculuk) ve son olarak kitapçıda Shakespeare ve ben burada Stratford-upon-Avon Ozanı’nın onu nasıl değiştirdiğini anlatıyor. Bununla birlikte, Pennacchi ile hangi biçimde tanışırsanız tanışın, onu öyküsünü anlattığı özgünlük ve samimiyet markasıyla tanırsınız.

“Pluto” fragmanı

“Pluto” nükleer felaket korkusunun yeniden canlanmasını konu alıyor. Kendinizi neredeyse her zaman yalnız hareket ederken nasıl buldunuz?

“Sahnelerin çoğunda sette yalnız kalmakta özel bir zorluk yaşamadığımı itiraf etmeliyim ve bu nedenle, oyunculuk açısından omuzlarımda çok şey olmasına rağmen, özel bir baskı hissetmedim. . Deneyimim bana çok yardımcı oldu tiyatro karakterlerimle birlikte sahnede yalnızım. Bunun nedeni muhtemelen daha önce ‘Resina’ filminde birlikte çalıştığım yönetmen Renzo Carbonera ile tartışmış olmamızdır. filmin anlamı ve ortaya çıkması gereken karakterin özellikleri üzerine uzun uzadıya… ‘Pluto’yu sinematik bir monolog olarak deneyimledim.Yol boyunca başkahramanın birçok nüansını keşfettiğimizi de eklemeliyim.Benim karakterim Franco ‘Chief Carling sahne sahne zenginleştirildi. Henüz tanımlanmamış ve hazırlık aşamasında olan korkuları, bilinçsiz tepkileri ve tikleri ortaya çıkarmak için benim ve Carbonera’nın ortak isteği sayesinde yapmayı başardığımız derinlemesine bir çalışmaydı. Filmde, özellikle finalde Bölümde Sara Lazzaro’nun canlandırdığı karakterin de önemli bir rolü oldu”.

Televizyon ve tiyatro karakterlerinizle Venedik lehçesini geleneklerden temizlediniz. “Plüton” bunun yerine her şey İngilizce olarak çekilir. Tema göz önüne alındığında, küresel bir boyuta ihtiyaç var mıydı?
“Evet, iyi bir deneyimdi. Gerçekte, itiraf etmeliyim ki, İngiliz dilini kullanmak, Venedik lehçesiyle ya da ‘douggiaggese’yle, yani İtalyanca konuşamayan tipte bir karaktere girmeme yardımcı oldu. Kurduk ve oynadık.İngilizce seçimi ile sınır tanımayan endişe duygularını dile getirdiğimizi düşündük.Diğer sebep ise daha çok filmi olabildiğince çok kişiye gösterme arzusuyla bağlantılı. Plütonbu bir niş film ve bu nedenle onu uluslararası yayın platformlarında çokça yayınlama olasılığını düşündük, dünyanın dört bir yanına dağılmış birçok nişi hedefledik. Arzumuz filmin mümkün olduğu kadar sinemalarımızda izlenmesi olsa da, sadece İtalyan seyirciye hitap edemeyiz. Bugünkü hikayemiz, tüm dünyayı saran ve yıllardır uykudaymış gibi davrandığımız endişelere somutluk kazandırıyor.”

Distopik tür, İtalyan sinemasında ender görülen bir türdü, şimdi onu daha sık görüyoruz ve Alessandro Celli’nin “Mondo cane”, Claudio Cupellini’nin “La terra dei figli”, Paolo Virzì’nin yönettiği “Siccità” gibi son dönem filmlerine atıfta bulunuyorum. . Film yapımcıları arasında yeni bir duyarlılık mı yayılıyor?
“Gerçekten öyle düşünüyorum. Şahsen ben sorunlara korku duygusuyla yaklaşmam. Kolay telaşlanmayı sevmem. Ama şimdi şunu söylemeliyim ki, filmin incelediği sorun ve yaşadığımız çevre sorunu azami çabayı gerektiriyor. Ufukta görüneni önlemek için bir şeyler yapılması gerektiğine dair dikkat ve inanç.Karamsar olmadan büyük değişimler yaşadığımızı kabul etmekten kendimizi alamıyoruz.Bugüne kadar yaşadıklarımızın hem dünyada hem de dünyada sürdürülebilir olmadığını anladık. siyasetin yapılma biçimleri ve hem de dünyanın kendisini tüketme biçiminde”.

Çizgiler arasındaki film aynı zamanda deneyimsizlikten ve felaketle sonuçlanabilecek hatalardan da bahsediyor. Her şey yanlışlıkla mı olacak?
“Film sizi ne kadar çok şeyin ters gidebileceğini ve davranışlarımızın ne gibi sonuçlara yol açabileceğini düşünmeye davet ediyor. Filmdeki karakterim, bir Amerikan askeri üssünde yanlışlıkla altı gemi yükledikleri olay gibi endişe verici olayları hatırlıyor. Bir uçağa füzeler yanlış. Felakete yol açabilecek bir ihmal. Şimdiye kadar şanslıydık. Kimsenin bir nükleer savaş başlatma sorumluluğunu üstleneceğini düşünmüyorum, ancak çok çeşitli faktörlere bağlı somut risk marjları var” .

Nükleer risk teması filmlerde sıklıkla anlatılır. Özellikle herhangi bir filmden ilham aldınız mı?
“Eski filmleri yiyip bitiren biriyim ve bir tür olarak bilimkurguyu gerçekten çok seviyorum. ‘Pluto’yu çekmeden önce birkaç film izledim. İlki, biçimsel benzerliği nedeniyle, ‘Ben efsaneyim’ ama aynı zamanda ‘Dr. “Korkmamayı ve bombayı sevmeyi nasıl öğrendim” ve “Ertesi gün” gibi ustaca ve çok güncel bir alt başlığı olan Strangelove’. Filmler, kurgu, her zaman kolektif bir bilinçdışının taşıyıcılarıdır. . Yazan, yöneten, resim yapan belki daha erken yakalar ama aslında bunlar ortak bir mirastır”.

Tiyatro/televizyon monologlarında sık sık çevre ve iklim krizinden bahsediyor. Sizi her zaman büyüleyen bir tema mı yoksa yeni bir farkındalık mı?
“İtiraf etmeliyim ki nispeten yeni farkına vardığım bir sorun. Ancak fark ettiğim an merkeze oturdu. 20 yıl öncesine kadar çok az insan bu konuları konuşuyordu. Şimdi bu konuları derinlemesine araştırdığıma göre. 1970’lerde çok önemli mücadeleler yürüten bilim adamları ve çevreciler olduğunu keşfettim. Bugün çevre sorunu hakkında konuşmaya başlamamızın gecikmesinden kimin sorumlu olduğunu merak ediyorum. Tema çok önemli ve ben başa çıkmaları için karmaşık bir miras bıraktığımız çocukları düşünmek”.

Pojana’nın monologlarındaki karakteri, komik bir tersine çevirmeyle, tüketimi kontrol altına almak için küçülme hipotezini eleştiriyor ve Greta Thunberg’den okulu atlayan küçük bir kız olarak bahsediyor. Çevreciler mesajı yanlış mı alıyor?
“Önemli bir ayrım yapalım Poiana, kendini adamış olanların çalışmalarını küçümseyen ve acı, eleştirel bir kahkaha uyandırmak için. Öte yandan ben, Andrea Pennacchi, bugün üstesinden gelme gücüne sahip olan birçok gence son derece minnettarım. Mesele şu ki, onları yalnız bırakamayız.”

Bugün inkarın geri döndüğünü ve yeşil yıkamanın güçlendiğini görüyoruz. İnsan, çevre sorununu ikinci plana atmak için her şeyi yapıyor. Neden?
“Bence bu iki nedenden dolayı oluyor. Birincisi, insan korktuğunda kulaklarını tıkayarak tepki verebilir. Anladığım kadarıyla insani bir tepki. İnsanoğlunun sahip olduğu gücün büyüklüğünü anlaması zor. Biz insan ırkı olarak bugün sahip olduğumuz davranışlarımızın gezegene karşı yıkıcı olabileceğinin farkında değiliz.Diğer sebep ki ve bunun için hiçbir gerekçe bulamıyorum, zararlı eylemler sayesinde para kazanan ve tereddüt etmeyenler var. uygulamak yerine, aldatmacayla, yeşil yıkamayla saklamaya çalışıyorlar”.

Sanat çevre sorunları konusunda ne yapabilir?
“Endişeleri, huzursuzlukları ve korkuları anlatmak ama aynı zamanda iyi biten hikayeleri anlatmak. Her zaman kıyameti anlatmak yardımcı olmayabilir. Sanat yeni kelimeler bulabilir, değiştirmek ve yenilenmiş bir dengeyi yeniden kazanmak için gerekli olanları”.