Alberta’daki orman yangınları Kanada genelinde on binlerce kişiyi tahliye etmeye zorluyor

celikci

New member
CALGARY, Alberta — Judy Greenwood ayrılmak istemedi. Ancak telefonunda art arda tahliye uyarıları çaldığında ve acil durum görevlileri kapısını çaldığında, o ve kocası dört kedilerini arabaya yüklediler ve yaklaşan orman yangınlarından kaçmak için kırsaldaki köylerinden uzaklaştılar.

Yılın bu zamanı, batı Alberta’nın çoğunda uzun süredir orman yangını mevsimiydi. Ancak bu yıl, boreal ormandaki çok sayıda yangın erken ortaya çıktı ve son derece büyüktü ve eyaleti olağanüstü hal ilan etmeye sevk etti.

Salı sabahı itibariyle, yaklaşık bir milyon dönümlük alanda 89 aktif orman yangını yanarken, eyaletin seyrek nüfuslu, çoğunlukla kuzey bölgelerinde yaklaşık 30.000 kişi evlerini terk etti.

Normalde 1 Mart’tan 31 Ekim’e kadar süren bu sezonda şimdiden 409 yangın çıktı – alışılmadık derecede yüksek bir sayı. Ve savunmasız bölgelerde yaşayanlar için, şiddetli alevlerin ormandan petrol kumları başkenti Fort McMurray, Alberta’ya süpürüldüğü 2016’nın rahatsız edici anılarını geri getirdi.

Bu yangın, 90.000’den fazla insanın tahliyesine neden oldu, 2.400’den fazla ev ve işyerini yok etti ve Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük ithal petrol kuyusundaki üretimi kesintiye uğrattı. Kanada’da 4 milyar dolardan fazla olan bu, Kanada’nın en maliyetli felaketi olmaya devam ediyor.

Fort McMurray yangınları sırasında olduğu gibi, binlerce First Nations topluluk üyesini içeren bir grup olan mevcut tahliye edilenlerin çoğu, eyaletin başkenti ve ikinci en büyük şehri olan Edmonton’a sığındı.

Belirsizlik tahliye edilen birçok kişinin başına bela olur. Birçok alanda asılı olan yoğun duman, birçok evin ve diğer binaların akıbetinin havadan fotoğraflanarak belirlenmesini imkansız hale getirdi.

Alberta Premier Danielle Smith Pazartesi öğleden sonra gazetecilere verdiği demeçte, “Bunun zor bir zaman olduğuna şüphe yok.” “Onbinlerce insan evlerinden ve işlerinden oldu. Sahip oldukları her şeyi geride bırakırlar ve uğruna çalıştıkları her şeyi kaybedip kaybetmeyeceklerini merak ederler.”

Bulutlu gökyüzü ve çoğunlukla yağmur, itfaiyecilerin üzerindeki baskıyı hafifletti ve bazı insanların evlerine dönmesine izin verdi. Şimdiye kadar hasar birkaç düzine ev, bazı altyapı ve yollarla sınırlı kaldı. Ölü veya yaralı bildirilmedi.

Bazı üreticiler üretimin küçük bir yüzdesini kapatmak zorunda kalsa da, yangınların petrol endüstrisi üzerindeki etkisi minimum düzeydeydi.

Kırsal mezrasını terk eden Bayan Greenwood, İtfaiyeciler tarafından bir caddeye yerleştirilen fıskiyelerin, Wildwood’daki evlerinden alevleri başarıyla uzak tuttuğu söylendi.

Oğlu ve diğer akrabalarıyla birlikte yaşadığı Edmonton’dan “Onlara sarılmak ve teşekkür etmek istiyorum” dedi. “Evimizi kurtardın.”

Bayan Greenwood, Salı günü kendisi, kocası ve evcil hayvanlarının eve dönmesine ne zaman izin verileceği konusunda belirsizliğini koruyor.

Edmonton tahliye merkezinde bir petrol işçisi olan Trevor Sundman, Drayton Valley topluluğundan ayrıldığında “duman veya başka bir şey olmadığını” söyledi. Ama ekledi, “Şimdi nasıl göründüğüne dair videolar gördüm ve tamamen yanmış görünüyor.”

Art arda yedi günden fazla yerlerinden edilen aileler, tahliye merkezleri aracılığıyla dağıtılan gıda ve diğer malzemeler gibi diğer hizmetlerin yanı sıra devletten mali yardım almaya hak kazanıyor.

Tahliye edilenlerin çoğu, yalnızca ailelerinin güvenliği için değil, aynı zamanda çiftliklerindeki sığır, at, bizon ve diğer hayvanların refahı için de endişeliydi.

Mayerthorpe, Alberta’daki yangın bölgesinin çok dışında, Ivy McCallum tahliye edilen üç ata bakıyor.

24 yaşındaki McCallum, “İnsanlara yardım edecek kaynaklara sahibim: Arazim var, karavanım var, kamyonum var” dedi.

Mevsimler genellikle uzadıkça, Batı Kanada’da orman yangınlarının boyutu ve yoğunluğu arttı. Araştırmalar, küresel ısınmayla ilişkili ısı ve kuraklığın, daha büyük ve daha yoğun yangınlardaki artışın arkasındaki ana nedenler olduğunu gösteriyor.

Komşu Britanya Kolumbiyası eyaletindeki dağların ötesinde, sıcaklıklar 49,6 santigrat dereceye veya 121,3 Fahrenheit’e ulaştıktan sonra 2021’de Lytton topluluğunun tamamı yangınlarla kül oldu.

Alberta yangınları, eyalet 29 Mayıs seçimlerine hazırlanırken gelir. Normal şartlar altında, Başbakan Justin Trudeau tarafından getirilen iklim önlemlerinin çoğunu eleştiren Bayan Smith, eyaletin seçim kuralları tarafından oylamadan önce önemli kararlar almaktan men edilecek. Ancak, acil durum bunu değiştirdi ve Bayan Smith’i federal yardım aramaya sevk etti.

Smith, sonuç olarak, Kanada ordusu mensuplarının beklemede olduğunu ve gerekirse federal hükümet tarafından konuşlandırılacağını söyledi. Birlikler tipik olarak afetler nedeniyle gerekli olan tahliyelere ve altyapı onarımlarına yardımcı olur. Federal hükümet başka şekillerde de yardım teklif etti ve bazı eyaletler Alberta’ya itfaiyeci gönderdi.

Alberta Kamu Güvenliği Bakanı Mike Ellis gazetecilere verdiği demeçte, hükümetlerin veya kurumların yangınları söndürme yöntemlerinin sınırları olduğunu söyledi. Son yıllarda, havadaki değişiklik nihayetinde yangınları kontrol altına alan tek güç oldu.

“Herkesin bilmesine izin veriyorum çünkü cevabımızda sihirli değnek yok” dedi.

Ian Austen Calgary, Alberta’dan raporlar, kehribar eğrelti otu Edmonton, Alberta ve Vjosa Isai Toronto’dan.